Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

Děti trpí kvůli smogu, malý Danek dokonce ochrnul!

Autor: Ivana Žáková, Kjos - 
2. listopadu 2011
09:53

A je to zase tady! Tradičně na Dušičky se lidé na Ostravsku a Karvinsku začínají dusit ve smogu. A meteorologové mají pro ně špatnou zprávu: inverzí počasí hned tak nepřejde. Vzduch plný svinstva potrápí lidi i během další dní. Zejména na děti působí velmi agresivně. Kvůli prachu v ovzduší mají tak závažné problémy, že dokonce přestanou chodit.

Vůbec nejkritičtější situace byla v pondělí v Bohumíně, kde polétavý prach překračoval povolené hodnoty o tři sta procent. V deset dopoledne tam naměřili 180 mikrogramů na metr krychlový, limit je přitom padesát. Podobná situace byla i v dalších městech na Karvinsku a také v Ostravě-Přívoze a Radvanicích. A právě v těchto lokalitách žije nejvíce dětí, které jsou kvůli smogu postiženy astma a různými dýchacími problémy.

„Více než třetina dětí tam trpí astmatem, což je čtyřnásobně více, než je celorepublikový průměr,“ uvedla dětská lékařka Eva Schallerová z Ostravy-Radvanic. Právě děti jsou nejohroženější, protože mají menší a zranitelnější dýchací cesty i plíce a nezrálý imunitní systém.

Na svinstvo v ovzduší loni těžce doplatil také Danek Skála (7) z Bohumína. Když byla inverze, sotva vyšel ven, okamžitě se dusil. Nečistoty z ovzduší se mu dostaly do plícních sklípků a trápily ho i v noci. „Tak strašně kašlal, že jsme měli vážný strach, aby se neudusil. Jednoho dne přestal chodit a skončil v nemocnici,“ líčila Blesku dramatické chvíle máma Jana Skálová (30).

Další šok zažila, když jí lékaři řekli, že její syn se nemůže na nohy postavit kvůli problémům s dýcháním, které mu zasáhly i nervový systém. Danek musel odjet na šest týdnů do léčebny ve Zlatých Horách v Jeseníkách. „Tam se mu plíce zase uzdravily a měl klid, než se teď objevila inverze. Jen otevřel vchodové dveře domu a nadechnul se, okamžitě začal dávivě kašlat. Bojím se, co bude dál,“ pověděla nešťastná máma Jana. Naději vidí v hokeji, který její syn závodně hraje a čtyři dny v týdnu tráví na ledové ploše a ve vlhkém prostředí bohumínského stadionu.

Kvůli špatným rozptylovým podmínkám byl v pondělí v ostravsko-karvinském regionu v nadcházející zimní sezoně vyhlášen poprvé signál regulace. Znečišťovatelé, například společnosti ArcelorMittal Ostrava, Dalkia Česká republika, OKK Koksovny nebo ČEZ musejí dodržovat ekologická opatření a snížit výrobu.

„Kvůli inverzi jsme školám a mateřinkám doporučili, aby děti nechodily na vycházky nebo se méně větralo,“ řekla Blesku mluvčí karvinské radnice Šárka Swiderová. Město Ostrava dokonce kvůli ovzduší podalo loni žalobu na stát, který podle vedení města nepřijal dostatečná opatření pro zlepšení situace. Zaloba stále leží u Městského soudu v Praze a město čeká na její projednání.

Svinstvo táhne z Polska

Aktuální smogová situace je typickou ukázkou toho, že do regionu míří nečistoty z Polska, odkud v zimním období většinou vane vítr směrem na Slezsko. Nejhorší vzduch mají tradičně příhraniční města. V Polsku totiž neexistuje žádný smogový regulační systém a k žádnému omezování zdrojů tam nedochází.

Co smog způsobuje

Nemoci dýchací cest a srdečně cévních. Snižuje odolnost organismu, který pak snadněji podlehne virovým či bakteriálním infekcím. Dále enormní narůst alergiků a astmatiků. Dýchat smog je jako kouřit šedesát cigaret denně. Člověk si myslí, že má jen běžné nachlazení, ale ve skutečnosti může jít o otravu vzduchem. Inverze působí špatně i na psychiku, lidé jsou více unavení.

Kdy inverze vzniká

Když na horách je tepleji než v nížinách a je bezvětří nebo jen slabý vítr. Zadržená vrstva a slabé proudění vzduchu působí jako poklička a způsobují, že škodliviny se špatně rozptylují a jejich koncentrace pak narůstají až k extrémním hodnotám.

Průměrná denní koncentrace prašného aerosolu v pondělí dopoledne (limit je 50 mikrogramů na metr krychlový)

Ostrava-Fifejdy

109

Ostrava-Zábřeh

110

Ostrava-Přívoz

122

Opava

126

Studénka

92

Bohumín

180

Český Těšín

105

Havířov

110

Karviná

104

Orlová

102

Věřňovice

176

Frýdek-Místek

109

Třinec-Kosmos

89

joudajoudovy ( 2. listopadu 2011 11:06 )

Vsech lidicek na Ostravsku i okoli mi je uprimne lito, ale je zajimave, ze tato kampan se v medii spustila v dobe, kdy Kalouskovym i Klausovym chlebodarcum neschvalili statni dotace. Kdyz po naprave volali samotni lide, nikdo z vlady je nechtel slyset. Penize jsou, staci vedet, kam sahnout. Majitele dolu i zelezaren, prestante si uplacet vyhody a neco udelejte pro lidi, kteri vam vydelavani miliardy.

Zobrazit celou diskusi