Auts neupřesnil, o čem a proč bude Juncker na slavnosti v trevírské Konstantinově bazilice hovořit. Šéf unijní exekutivy předsedal lucemburské středopravicové Křesťanskosociální lidové straně. Marx ale inspiruje umírněnou a radikální levici. Ta kritizuje Mezinárodní měnový fond, v jehož vedení Juncker působil.

Junckerův projev zahájí trojici výstav v Trevíru. Ta největší v Rýnském zemském muzeu ponese název Karl Marx 1818-1883. Život. Dílo. Doba. Potrvá do 21. října 2018 a na 1000 metrech čtverečních představí Marxův intelektuální a politický vývoj. Zaměří se i na kontext vzniku jeho děl, k nimž patří Komunistický manifest a třísvazkový Kapitál.

Karl Heinrich Marx se v Trevíru narodil 5. května 1818 a strávil v něm prvních 17 let života. Jeho jubileum je příležitostí pro posílení významu města i celé spolkové země Porýní-Falc, prohlásil zemský ministr kultury Konrad Wolf.

V Trevíru odhalí 5. května velkou Marxovu bronzovou sochu, kterou městu darovala Čína. V té vládne komunistická strana, v zemi ale podle mnoha odborníků nastolila tvrdý, takzvaný dickensovský kapitalismus. Ten panoval v Evropě v 19. století a Marx jej pranýřoval.

Marx a po něm pojmenovaný myšlenkový směr marxismus zásadně ovlivnil filosofii, sociologii a ekonomii. Jako neomarxismus či postmarxismus zůstává uznávanou teorií i dnes.

Odpůrci Marxovi vyčítají důraz na třídní boj, výzvy k revoluci, nárokování si vědeckosti, útok na náboženství či výpady vůči Židům. Na Marxe se odvolávaly i represivní socialistické a komunistické režimy.