"Jsem připraven okamžitě přijít o všechny diplomatické styky s evropskými zeměmi," řekl prezident a dodal, že filipínská ekonomika se bez evropského dovozu obejde. Filipíny prý přežijí, "dokud mám Čínu a Rusko," prohlásil.

Duterte je v zahraničí a stále častěji i doma kritizován za krvavou protidrogovou válku v zemi. Po loňském nástupu k moci začala policie provádět rozsáhlé razie přímo v domech podezřelých obchodníků s drogami. Kampaň vyvolala kritiku Západu i mezinárodních humanitárních organizací, které upozorňují na mimosoudní zabíjení, jehož obětí se stávají převážně drobní překupníci. Policie uvádí, že při protidrogových operacích bylo od loňského léta zabito přes 3400 lidí.

Na kritiku z Evropy Duterte podrážděně reagoval už minulý čtvrtek, když pohrozil velvyslancům členských zemí Evropské unie, že budou vyzváni, aby do 24 hodin Filipíny opustili. Mluvčí prezidentské kanceláře později diplomaty ujistil, že vyhoštěni nebudou.

Duterte v televizi rovněž varoval, že vytvoří "revoluční vládu," která potře všechny jeho oponenty a ultralevicové povstalce, s nimiž režim dlouhodobě bojuje. "Zatknu vás, a pak vyhlásíme totální válku rudým," vzkázal prezident svým odpůrcům.