Daly Kataru 13 podmínek, jež má splnit, chce-li spor urovnat. Turecko a Írán stojí ve sporu na straně Dauhá. V Ankaře dnes jednal katarský ministr obrany Chálid bin Muhammad Attíja se svým tureckým protějškem Fikri Işikem.

V rozhovoru, který dnes otiskl list Al-Arabí al-Džadíd, Attíja chování arabských států označil za chladnokrevné vyhlášení války.

Turecký parlament tento měsíc v urychleném řízení schválil posílení své základny v Kataru, což Turecku podle tamního tisku umožní vyslat do Kataru několik set vojáků.

Arabské státy vydaly seznam svých požadavků 23. června a daly Kataru na splnění deset dní. Işik předem prohlásil, že Ankara nehodlá své plány se základnou přehodnocovat. Prezident Recep Tayyip Erdogan sdělil, že požadavek, aby Katar přerušil vojenské kontakty s Ankarou, je nezdvořilý. Podle Ankary přispívá přítomnost tureckých vojáků k bezpečnosti celého regionu a není cílená proti žádné zemi. Turecko mělo dosud v Kataru 90 vojáků a tento týden tam vyslalo dalších 23 lidí. Rozhodnutí parlamentu umožňuje kontingent posílit na několik set vojáků.

Katar je hostitelskou zemí také pro asi 10.000 amerických vojáků, kteří jsou na letecké základně Udajd, kde je velitelství americké armády pro Blízký východ.

K 13 požadavkům patří také uzavření televize Al-Džazíra, přerušení kontaktů s Íránem a ukončení podpory teroristických skupin. Katarský ministr zahraničí šajch Muhammad bin Abdar Rahmán Sání řekl, že se Dauhá chystá na požadavky odpovědět. Katar je označuje za zásah do své suverenity a kvůli blokádě chce podat stížnost u Světové obchodní organizace. Attíja v rozhovoru s listem Al-Arabí al-Džadíd také řekl, že obvinění Kataru z podpory terorismu je pouze součástí snahy démonizovat Katar.