Torpédoborce Severomorsk a Viceadmirál Kulakov dnes ráno podle mluvčího odhalily ponorku třídy Walrus, když byla asi 20 kilometrů od jediné ruské letadlové lodi Admirál Kuzněcov a jejího doprovodu. Ponorku sledovaly více než hodinu, než ji přinutily odplout.

Mluvčí podle agentury Reuters neupřesnil, jakým způsobem tak učinily. Nizozemské námořnictvo má od 90. let ve výzbroji čtyři dieselové ponorky třídy Walrus, které jsou vyzbrojeny torpédy, minami, popřípadě mohou nést i protilodní střely.

Podle ruského generála by takové "nemotorné" pokusy o nebezpečné manévry v blízkosti ruské eskadry mohly vést k nehodě s vážnými následky. Poznamenal také, že ruskou eskadru při plavbě do východního Středomoří sledovalo několik ponorek Severoatlantické aliance, včetně americké jaderné ponorky třídy Virginia.

Výtky odmítl představitel NATO, který ale hovořil pod podmínkou zachování anonymity, protože neměl dovoleno se k citlivé otázce oficiálně vyjadřovat. Agentuře AP řekl, že alianční plavidla sledující ruskou flotilu si počínají "přiměřeně a odpovědně, jak je zvykem". Podrobnější vysvětlení odmítl.

Nizozemské ministerstvo obrany poznamenalo, že se k operacím ponorek nevyjadřuje.

Pokusy cizích plavidel, ponorek a letounů přiblížit se k ruské eskadře sledují ruští námořníci podle mluvčího Konašenkova v reálném čase. To je podle něj běžnou námořní praxí a prvkem praktického bojového výcviku na moři.