Maximální délka projektů by měla být podle materiálu pět let. První žádosti by se měly objevit v příštím roce, program poběží do roku 2025. Ministerstvo předpokládá, že v průměru budou uznatelné náklady na jeden projekt v hodnotě 20 milionů korun. "Předpokládáme, že podpoříme nejméně 219 projektů, do kterých se zapojí nejméně 115 subjektů, z toho přibližně 65 malých a středních podniků," řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle něj jde ale zatím jenom o odhady.

Vědci by se měli snažit například zjistit, jak omezit rizika ohrožení zemědělské a lesní půdy erozí. Peníze by mohli získat i na projekty, které umožní nové způsoby hospodaření, při nichž se bude méně vytěžovat půda, či kterými se zvýší schopnost půdy zadržet vodu.

Dalším směrem budou projekty, které se zaměří na dosažení dobrého ekologického a chemického stavu podzemních a povrchových vod. Žádat budou také moci výzkumníci zabývající se živočišnou nebo rostlinnou produkcí, výrobou potravin, či zemědělskou technikou.