"Není to projev nedůvěry vůči MŽP, ale je to naše snaha vrátit Radě pro udržitelný rozvoj tu dimenzi, kterou by měla mít. Není to rada, která by měla mít úzce resortní záběr, ale je to rada s nadresortní dimenzí," uvedl Sobotka. OECD podle Uptona doporučuje všem zemím, aby přestaly přistupovat k tématu udržitelného rozvoje jako k něčemu, co stojí stranou. "Je důležité to zahrnout pod střechu ostatních oblastí a politik," komentoval. V globálním měřítku je udržitelný rozvoj středem pozornosti.

Všechny státy podle Uptona potřebují růst, jen je potřeba se ptát, o jaký mají zájem. Řekl, že ekonomický růst může značně zatěžovat životní prostředí a HDP není jediným důležitým ukazatelem. "Domníváme se, že společnost a byznys by měly směřovat ke zlepšování životní úrovně," uvedl. V ekologické oblasti bude OECD hodnotit Česko až v roce 2017.

Klimatická změna představuje podle Uptona největší riziko pro budoucnost globální ekonomiky, ať už pro poškození potravinových systémů či zvýšení hladiny moře. Stále také podle Uptona nedošlo k tomu, že by se svět vydal směrem nízkouhlíkové budoucnosti. I přes technologické vymoženosti jsou podle něj skutečnou překážkou technologického rozvoje samotní politici.

Premiér ocenil tuzemské projekty, které přispívají ke zlepšení životního prostředí, jako jsou Zelená úsporám, zlepšení kvality ovzduší formou kotlíkových dotací nebo program udržování vody v krajině. Zde je podle něj prostor k tomu, aby se obce, vláda i neziskové organizace připravily na důsledky globálního oteplování. "Ty mohou vést v některých oblastech k dlouhodobému nedostatku vody. Je potřeba, aby se vytvořila určitá možnost závlah, aby se udržela zemědělská činnost," upozornil Sobotka.

Fórum udržitelného rozvoje se sešlo poprvé po pěti letech a jde o jeho sedmý ročník. Zájem o fórum podle Sobotky dokazuje, že existuje poptávka po obnovení veřejné debaty. Připomněl závazek vlády vytvořit stabilní ekonomicky prosperující společnost, která bude šetrně využívat své zdroje.

Sobotka podporuje názor OECD, že samotným srdcem strategie zeleného růstu je dobrá hospodářská politika. Jednosměrné ukazatele jako hrubý domácí produkt podle něj nemohou moderní společnosti stačit. Na otázku, proč má ČR problém při tvorbě klimatické politiky 2030 se závaznými cíly pro obnovitelné zdroje a energetické úspory, odpověděl, že ČR si po negativní zkušenosti stanoví tempo sama a postupný nárůst obnovitelných zdrojů bude odpovídat možnostem domácností, firem a státního rozpočtu.

Udržitelnému rozvoji se věnuje i OSN. Řeší například problémy extrémní chudoby, změny klimatu, boj proti korupci, solidaritu i bezpečnost.