Ashtonová byla v Egyptě za minulé dva roky jedenáctkrát, naposledy koncem července, kdy měla možnost hovořit přímo se svrženým prezidentem Mursím. Toho od moci rok po zvolení odstranila armáda po demonstracích milionů jeho odpůrců, kteří žádali prezidentovu rezignaci.

Podle egyptských sdělovacích prostředků chce Ashtonová za svého pobytu přispět ke smíření mezi současným egyptským vedením a Muslimským bratrstvem, které Egyptu vládlo do Mursího svržení.

Na konci září egyptský soud zakázal aktivity Muslimského bratrstva a nařídil konfiskaci majetku hnutí, z něhož svržený prezident Mursí vzešel. Jeho příznivci proti postupu armády stále protestují, největší letní nepokoje ale vojáci silou potlačili za cenu stovek obětí.

Po tvrdém zákroku se ministři zahraničí zemí Evropské unie dohodli na zbrojním embargu vůči Egyptu, pokračuje ale pomoc určená egyptské občanské společnosti a ohroženým skupinám. EU odsoudila násilí, ke kterému se uchylují všechny strany sporu.

Ashtonová se při nynější návštěvě sejde s prozatímním prezidentem Adlím Mansúrem, premiérem Házimem Biblávím, ministrem obrany a šéfem vojenského převratu Abdal Fatahem Sisím a dalšími politiky. V plánu má také setkání se zástupci promursíovských iniciativ, plyne z vyjádření komise.

Akce na podporu vězněného Mursího se v Egyptě konají často. V úterý se sešlo několik exprezidentových stoupenců na káhirském náměstí Tahrír, což bývalo dějiště demonstrací proti Mursímu. Proti účastníkům úterní akce se postavili místní prodavači i kolemjdoucí a protestující z náměstí rychle vytlačili.