Britský skladatel Kočky zkomponoval na motivy básnické sbírky Thomase Stearnse Eliota s názvem Praktická kniha o šikovných kočkách. "Rád vzpomíná, jak mu v dětství jeho matka Jean tyto veršované pohádky o kočkách předčítala. Lloyd Webber pak podle nich zkomponoval poetický taneční muzikál plný nádherné fantazie, který je zároveň jedním z realizačně nejnáročnějších divadelních děl vůbec," řekla mluvčí.

Připomněla, že jde o jeden z nejdéle uváděných muzikálů v historii londýnského West Endu i newyorské Broadwaye. Ve světě už Kočky vidělo více než 67 milionů diváků. Muzikál získal dvakrát Cenu Grammy a sedm Cen Tony, což jsou nejprestižnější světová ocenění.

Ostravské divadlo přitom do svého repertoáru zařadilo Webbera už popáté. Muzikály navíc patří u ostravských diváků mezi velmi oblíbené, což je rovněž jeden z důvodů, proč ho divadlo dalo do svého programu.

"Kočky splňují také dramaturgické zadání letošní sezony, a to uvádět v premiéře jen ta díla, která naše divadlo ještě nikdy nehrálo," řekl ředitel NDM Jiří Nekvasil.

Podle režisérky Gabriela Petrákové je muzikál velkou výzvou. "V Kočkách je vedle zpěvu velmi dominantní také taneční složka. Ale věřím, že inscenace bude pro nás dalším milníkem a pro diváky skutečným zážitkem," uvedla Petráková. Dodala, že zkoušky tak pro herce znamenají obrovský dril a dřinu.

Eliotův text přebásnil do češtiny Michael Prostějovský. Kočkám musel dát výstižná česká jména a děj bylo nutné uzpůsobit tak, aby mu porozuměl český divák. V jedné z hlavních rolích alternují Hana Fialová a Katarína Hasprová. Kocoury hrají, zpívají a tančí například Tomáš Novotný s Jánem Slezákem nebo Tomáš Savka.