Festival česko-německo-polského porozumění Filmfest Staré Město vznikal několik let, stojí za ním ředitel olomouckého filmového studia a kameraman Jan Bartoň. Přehlídka se uskuteční za podpory filmové kanceláře Jeseníky Film Office. "Jde o první filmový festival na Staroměstsku. Chceme návštěvníky seznámit nejen se zdejší historií, ale i se současností," řekla ČTK ředitelka kanceláře Lenka Dusová. "V programu jsou nejen filmy, které se natáčely v oblasti a které jsou spjaty s regionem, ale například také výstava fotografií z natáčení," dodala.

Přehlídka začne v pátek večer, na programu je během nočního promítání v kině Sněžník například film Alois Nebel v hlavní roli s Miroslavem Krobotem a loňský německo-švýcarský film Mlha v srpnu. V dalších dnech festival nabídne například promítání filmu Karla Kachyni Kočár do Vídně z roku 1966, Habermannův mlýn režiséra Juraja Herze či film 7 dní hříchů, který byl inspirován skutečnými událostmi, jež se udály v sedmi poválečných dnech na Šumperku roku 1945.

Pořadatelé na přehlídku pozvali také herce a zpěváka Jiřího Schmitzera, v plánu je jeho koncert a beseda s festivalovou projekcí filmu 7 dní hříchů, v němž hrál. Na festivalu bude uveden také německo-rakousko-ukrajinský snímek 4 dny v máji, Cukrová bouda Karla Kachyni z roku 1980 zachycující poválečné období nebo československo-polský film Zánik samoty Berhof z roku 1983.

Součástí přehlídky bude výstava v objektu "359" s názvem Jak se dělal film a televizní zpravodajství. "V sekci televizní zpravodajství nabídneme kompletní ukázky kamer a technologií od vzniku krajských redakcí Československé televize v Olomouci a později v Šumperku," uvedla Dusová. Výstava ukáže i práci zpravodajství Českého rozhlasu v Olomouci. Další část bude věnována ukázce předlistopadové filmové tvorby na Staroměstsku a cestě filmových děl do kin, dodala Dusová.

Více informací o programu je na stránkách www.filmfeststaremesto.cz.