Dykův Krysař, jedno z vrcholných děl české prózy 20. století, stále vybízí umělce k různým pojetím i výkladům. Ve Švandově divadle se chystá jako "hra na motivy příliš živé legendy". Gombár usiluje o to, aby se diváci dokázali oprostit od nahlížení na tuto postavu jako na muže či ženu.

"V mých očích je to především bytost. Zároveň je to kdosi, kdo nese s sebou tajemství. Lidi se ho štítí a straní, tak jako kdysi katů a dnes těch, kteří nastolují nepohodlné myšlenky. Vykonává podivnou, špinavou práci, nemá ani jméno, snad ani minulost," komentoval to režisér.

Další nápověda k možnému jevištnímu uchopení je podle něj zachycena už v Dykově novele, která mluví o Krysaři jako o muži štíhlé postavy s drobnýma, jemnýma rukama. "Rozhodnutím obsadit do této role Kláru Cibulkovou jsem chtěl vnést do inscenace paradox a nedivadelní napětí," dodal Gombár.

V inscenaci se vynoří řada naléhavých témat: skrytá síla, manipulace, přetvářka, pokrytectví, slepota komunity, vášeň, osudová láska, žárlivost, šepot ďábla či naděje. Přitom Krysař je podle režiséra také o čekání na něco či někoho, kdo vyřeší naše problémy.

Podle Cibulkové není Krysař jednoznačnou postavou. "Má mimořádnou schopnost, dovede vyhánět krysy - a tak to dělá. Kam až jeho síla sahá, ale neví ani on sám. Dokud ho krajní okolnosti nedonutí ji až do krajnosti použít," uvedla. Má však i svoje slabiny: když jeho srdce otevře láska, sestoupí dolů na zem. A tam se zamotá do sítí, nastražených zdánlivě ctihodnými občany města.

"Nechala bych na každém, ať si zvolí, jestli je Krysař postava kladná či záporná - sama bych řekla, že je to taky člověk," dodala Cibulková.

Autorka divadelní adaptace Martina Kinská se pokusila nahlédnout na Dykova Krysaře perspektivou dnešní společnosti. "Šlo nám o to rozvíjet motivy a témata, které dnes prosakují našimi životy, ať se nám to líbí, nebo ne," charakterizovala svůj cíl. V dalších rolích se objeví například Réka Derzsi, Jacob Erftemeijer, Marek Pospíchal, Alena Štréblová, Luboš Veselý, Miroslav Hruška, Bohdana Pavlíková a Eva Josefíková.