"Dostali jsme z kina Lípa promítačky, když končilo, ale jsou v nefunkčním stavu a to zprovoznění něco obnáší. Pak bychom rádi koupili ještě nějakou promítací techniku digitální," uvedl Žid. Pokud se vybere víc, mohla by podle něj pokračovat obnova malého sálu Barrandoff, která se kvůli nedostatku peněz zastavila. Dosud podle něj obnova objektu stála kolem 3,5 milionu korun. Spolek teď připravuje projekt další obnovy zhruba za 40 milionů korun, peníze na něj chce získat z přeshraničního programu Cíl 3 Česko-Sasko.

Kino Varšava je nejstarším stálým libereckým biografem, otevřen byl v roce 1908. Protože ale původní přízemní objekt kapacitně nevyhovoval, byl v letech 1922 a 1923 rozšířen. Tehdy získal současnou podobu ve stylu art deco. Krátce po oslavě stých narozenin bylo kino uzavřeno. Radnice na slibovanou rekonstrukci neměla peníze. V Liberci navíc v posledních letech vznikla hned dvě multikina, což znamenalo konec všech jednosálových kin ve městě. Přesto se parta nadšenců pokouší staré kino zachránit. Pomoci by měla i benefice.

"Nám jde především o to, aby se k nám prostřednictvím toho večera přidali jakýmkoli způsobem další lidi. Aby to nebyla jen záležitost nás, jako pár členů spolku, ale aby se ze snahy o obnovu téhle kulturní scény stala celospolečenská událost," řekl Žid. Součástí programu bude komentovaná prohlídka prostor, promítat se bude film natočený jen pro kino Varšava. Na závěr bude aukce děl, která věnovali výtvarníci Jaroslav Róna, Rostislav Zárybnický, Jiří Nepasický nebo Bořek Šípek. Zájemci mohou přispět na obnovu kina také prostřednictvím účtu 2400632436/2010.