"Snažil jsem se prostě dělat svou práci a podle pokynů režiséra jsem naplňoval jeho představy. Mám to ostatně ve smlouvě," řekl Macháček, který kvůli této roli zhubl a naučil se hrát na ukulele. Na plátně se objevil vedle světové topomodelky Ivy Herzigové a pětinásobné držitelky Českého lva Ani Geislerové. A byl to pro něj zážitek, jak dodal.

Moderní lovestory byla inspirována stejnojmennou knihou Báry Nesvadbové. Autor scénáře Marek Epstein mnohokrát zažívaný banální příběh o vášni, touze a lži oživil detektivní zápletkou. Díky tomu se dostal doprostřed příběhu muže, který si prostřednictvím lží vybudoval vlastní svět a díky tomu žil dva různé životy.

V dalších rolích se objevili například Matěj Hádek, Anna Linhartová, Mariana Kroftová a Jiří Dvořák.

Eva Herzigová má řadu zkušeností s natáčením v zahraničí, ovšem v českém filmu si zahrála poprvé. Točila ve Francii, v Itálii i v Americe. S dialogy v češtině podle svých slov neměla tato litvínovská rodačka problémy. První film natočila v roce 1995 ve Francii po boku Gérarda Depardieua a Christiana Claviera.

"Vladimír je velice citlivý filmař a záběry podle toho vypadají," uvedla. Problémy jí nedělala ani čeština. "Nejsem zkušená herečka, ale hodně mi pomohli kolegové. Hodně věcí se zrodilo přímo na place," uvedla. Na natáčení si do Prahy přivezla všechny tři své syny, jednomu prý byly v té době pouhé tři měsíce. "Ti další dva v Praze chodili do školy, protože akorát začal školní rok," řekla.

Nápad obsadit ji do příběhu se zrodil u autorky předlohy Báry Nesvadbové. "Jednou večer jsem seděla u kuchyňského stolu doma v Měchenicích a koukala na staré zahraniční časopisy. A když jsem ji na titulu viděla, rozhodla jsem se oslovit ji. Producentky jí poslaly knížku, scénář a Michálkovy filmy - a ona pak kývla," řekla spisovatelka ČTK. Pak vzniklo několik verzí scénáře, které si mohla přečíst. "Pan režisérovi jsem věřila a s výsledkem jsem spokojená," dodala.

Film Pohádkář vznikl s rozpočtem 21,5 milionu korun, producentkami byly Svatka Peschková a Šárka Cimbalová.