V neděli večer severokorejská oficiální tisková agentura KCNA informovala, že japonský turista Tomojuki Sugimoto byl vyslýchán ohledně zločinu, který spáchal. Pchjongjang se ho nakonec rozhodl "z humanitárních důvodů" propustit. Agentura Reuters napsala, že vyhoštěný turista dnes dorazil do Číny.

Podle japonských médií byl třicátník Sugimoto zadržen pravděpodobně ve městě Nampcho na západním pobřeží KLDR, kde byl na turistickém zájezdu. Ve městě se nachází severokorejská námořní základna a továrna na výrobu zbraní. Japonská média uvedla, že důvodem zadržení turisty mohl být fakt, že natáčel na videokameru vojenské zařízení.

Turisté jsou v KLDR vždy pod přísným dohledem místních úřadů. Severokorejský režim řadu zahraničních turistů v minulosti zadržel a použil je pak při vyjednávání s jejich domovskými zeměmi.

Nejznámějším případem byl americký student Otto Warmbier, který byl zatčen za krádež propagačního plakátu z hotelu. Do vlasti se vrátil po 17 měsících v kómatu s těžce poškozeným mozkem a za několik dní zemřel.

Japonsko a Severní Korea neudržují diplomatické vztahy. Tokio požaduje, aby Pchjongjang ukončil své testy jaderných zbraní a raket, z nichž několik při severokorejských zkouškách přeletělo přes japonské ostrovy. Předmětem sporu mezi oběma zeměmi jsou také japonští občané, které severokorejský režim v 70. a 80. letech unesl do KLDR, aby pomáhali při výcviku tamních špionů.