Podle žalobkyně Alice Ondráškové se vražda stala loni 28. ledna v ranních hodinách v přízemí rodinného domu. Novák podle obžaloby svou matku napadl v ložnici. "Opakovaně ji bodl do hrudníku a krku," uvedla žalobkyně. Vrah ženě způsobil mnoho bodnořezných ran a proťal jí i tepnu. "Poté poškozenou rdousil a způsobil jí zlomeninu chrupavky. V důsledku poranění žíly a plíce žena vykrvácela a na místě zemřela," řekla.

Novák u soudu svou vinu popřel. Uvedl, že jeho matka byla po mozkové mrtvici zcela upoutána na lůžko, on na ni pobíral osmitisícový příspěvek na péči. Jiné příjmy on ani jeho družka neměli. Osudný den prý nic zvláštního nezaznamenal, k žádnému konfliktu prý v domě nedošlo. U soudu však přiznal, že se matce příliš nelíbilo, že s nimi dům obývá jeho přítelkyně. "To ráno jsem přišel do pokoje, odtáhl závěsy a pozdravil ji, neodpověděla. Když jsem ji vzal za ruku, došlo mi, že není živá," řekl.

Obžalovaný prý poté běžel za svou přítelkyní a volal doktora. Tvrdil, že matce z ruky vypadl telefon, myslí, že se mu snažila dovolat. Do domu se podle něj dalo dostat dvorem. Jak se však dostala krevní stopa jeho matky na kuchyňský nůž, nedokázal dnes u soudu vysvětlit. Popřel však, že by zajištěný nůž byl jeho. "Jestli je nějaká spravedlnost, já jsem to nebyl. Podívám se vám do očí, já to neudělal," dodal Novák.

Podle žalobkyně měl muž v krvi v den vraždy 1,69 promile alkoholu, naměřeny mu byly až odpoledne, ráno měl tedy podle propočtů více. Muž však před soudem tvrdil, že měl večer pouze dvě piva. "Asi mám špatný žaludek, nevím," řekl. Jeho přítelkyně vypověděla, že od doby, kdy začala v domě s Novákem bydlet, měla s mužovou matkou neshody. Matce se nelíbilo, že v domě žila Na příteli si prý ničeho neobvyklého v osudný den nevšimla.

Soud si kvůli objasnění okolností vraždy předvolal svědky, kteří budou vypovídat i dnes odpoledne. Jednání bude poté odročeno.

Alena Horáková dr