"Rok 2014 znamenal prudký pokles svobody sdělování. Dvě třetiny ze 180 zemí jsou na tom hůř než v předchozím roce. Je to spojeno s různými faktory, například informační války, činnost skupin, které se chovají jako nepřátelé informování. Od Boko Haram ke skupině Islámský stát přes latinskoamerickou narkomafii či sicilskou mafii je přes různé motivace přístup stejný: umlčovat strachem či represáliemi," řekl generální tajemník RSF Christophe Deloire.

Na posledních pěti místech skončily Čína, Sýrie., Turkmenistán, Severní Korea a 180. Eritrea. Stav svobody tisku je špatný také například v Iráku, Nigérii, Libyi, Mexiku, Jemenu, Somálsku, Vietnamu, Súdánu a Venezuele.

Ze států Evropské unie je na tom nejhůř Bulharsko, které je na 106. místě. Za "špatného žáka" EU označuje zpráva RSF i Řecko, které je na 91. místě.

Mezinárodní organizace RSF se sídlem v Paříži vypracovává výroční žebříček na základě sedmi kritérií: míra násilí vůči novinářům, rozsah pluralismu, nezávislost médií, podmínky pro práci novinářů, právní rámec, transparentnost a infrastruktury médií.