"Členka volební komise nám sdělila, že v několika případech byly špatně spočítány preferenční hlasy. Šlo o lístky, kde byly křížky u jmen a strany. Údajně nebyly započítávány hlasy pro stranu," řekl ČTK volební zmocněnec sdružení Stanislav Konvička.

Žalobu pro neplatnost voleb v Razové na Bruntálsku podalo Sdružení nestranných nezávislých kandidátů pro důstojný život. Sdružení ve volbách nezískalo žádný mandát. Naopak zbývající tři sdružení nezávislých kandidátů mají po třech hlasech.

V Krnově žalobu podalo hnutí ANO. Jeho předseda Petr Glončák ČTK řekl, že hnutí žádá přepočítání hlasů v jednom, případně ve dvou okrscích. Podle něj byly ve třech okrscích v Krnově maximálně dva neplatné hlasy. Ale ve dvou okrscích je 13, respektive 60 neplatných hlasů. "Paní, co byla v komisi za ANO, řekla, že zapisovatelka vyřadila naše platné lístky, proto jsme to napadli," řekl Glončák.

Problém se podle něj týká krnovské čtvrti Ježník, volební místnost byla v areálu Krnovských opraven a strojíren. Volby v Krnově vyhrálo hnutí ANO, které získalo 20,17 procenta hlasů a v sedmadvacetičlenném zastupitelstvu bude mít šest křesel.

Žaloby řešící volby v Karlově Studánce souvisí s tím, že tamní starostka Radka Chudová před volbami ze seznamu voličů vyškrtla tři desítky lidí. Podle starostky se do obce přihlásili k pobytu účelově. Tři z nich byli na kandidátce za Hnutí sociálně slabých, které vede bývalý agent komunistické Státní bezpečnosti Ludvík Zifčák. Podání žaloby Zifčák avizoval už dopředu. Podle něj lidé, kteří přišli o možnost volit, v obci řádně žijí. S tím ale Chudová nesouhlasí.

Soud přijal i žalobu podanou fyzickou osobou, která souvisí s volbami v obci Uhřičice v Olomouckém kraji. Další se týkají obce Kopřivná u Hanušovic na Olomoucku a Jeseníku.

Všechny žaloby byly podle Zecha přiděleny soudci. Po seznámení soud rozhodne o dalším postupu. Může rovnou rozhodnout, nařídit jednání či požádat o odstranění možných nedostatků.