"Nákupem holdingu jsme získali byznys firmy i ve Slovinsku, Srbsku a Bosně a Hercegovině," uvedl šéf APS Martin Machoň. Účetní hodnota majetku VB-Leasing je podle firmy 111 milionů eur (2,9 miliardy Kč).

Dosavadními majiteli VB-Leasingu byla druhá největší německá banka DZ Bank a rakouská polostátní finanční skupina Immigon. Obchod financovala japonská banka. Nomura i Balbec byly v minulosti partnery APS i při nákupech balíků nesplácených úvěrů od bank v Chorvatsku, Rumunsku či Řecku, kde APS následně dluhy vymáhá.

VB-Leasing předloni vydělal šest milionů eur, v minulém roce se ale propadl do milionové ztráty. Na trzích, kde působí, má v leasingu aut podíl od jednotek procent v případě Rakouska po nižší desítky procent na Balkáně.

VB-Leasing v minulosti působila jako čtvrtá největší leasingová firma v Česku, koncem roku 2014 ale její mateřská společnost prodala své české aktivity tehdejší GE Money Bank, dnešní Monetě. Slovenská pobočka tehdy skončila v rukách české ČSOB Leasing.

V partnerství s americkým Balbecem vstoupila APS loni na maďarský trh, když od maďarské pobočky italské banky UniCredit získala do své správy nesplácené hypotéky za téměř čtyři miliardy korun. Vedle zmíněných zemí APS působí podle svého webu také v Bulharsku, Černé Hoře, na Kypru, v Polsku, na Slovensku a ve Vietnamu.

APS Holding byla založena v roce 2004 v Praze, kde má centrálu. Loni vykázala čistý zisk 4,3 milionu eur (111 milionů Kč), o rok dřív vydělala 4,9 milionu eur (127 milionů Kč). Pokles zisku způsobily podle firmy jednorázové náklady na expanzi na nové trhy a zavádění evropské směrnice ochrany osobních údajů GDPR.