Před začátkem prázdnin stihla zastupitelstva krajské a obě městská podepsat potřebné smlouvy a dodatky. "Akceptovat bude náš dopravní podnik papírové jízdenky, které vydávají dopravci v Ústeckém kraji. K tomu, aby řidiči v MHD na Mostecku mohli vydávat jízdenky platné v kraji, chybí nový odbavovací systém," uvedl Dunovský.

Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova byl jeden z prvních v České republice, který pořídil odbavovací systém na čipové karty. Dnes je podle ředitele už značně zastaralý a nelze ho doplnit aktualizací, proto je nutné pořídit nový. "Výměnu připravujeme, příští rok chceme vybrat dodavatele a vše instalovat tak, aby od ledna 2020 byl systém plně kompatibilní se systémem Ústeckého kraje," uvedl ředitel. Náklady na nový odbavovací systém podnik odhaduje na 25 až 30 milionů korun.

Částečná integrace pro cestující znamená také sjednocení slev. Zatímco v Mostě děti a důchodci už neplatí jízdné od roku 2007, Litvínov cestování těmto skupinám bude platit až od září. "Těší mě, že zastupitelé věc podpořili. Pro lidi bude jednodušší, pokud budou systémy v obou městech stejné," řekla ČTK litvínovská starostka Kamila Bláhová. Výhody platí pro děti do 15 let a pro seniory nad 65 let.

Za zavedení slev Litvínov zaplatí 2,3 milionu korun ročně. Od Ústeckého kraje na druhou stranu získá město 2,6 milionu korun ročně na podporu tramvajové dopravy mezi Mostem a Litvínovem. Most za stejnou službu dostane od kraje dvojnásobek.