Součástí projektu jsou horkovodní napáječe ve směru Juliánov a Líšeň-Vinohrady o celkové délce 2,6 kilometru a vybudování horkovodní výměníkové stanice. Stavba trvala tři roky.

"Projekt je nejen součástí modernizace rozvodné sítě tepla v Brně, ale také dalším krokem k optimalizaci výroby tepla a nasazení velkých teplárenských zdrojů. Donedávna umožňovalo SAKO dodávky pouze v páře parovodem na provoz Špitálka. Nově budou dodávky tepla probíhat v horké vodě a navíc napřímo i do blízké Líšně," uvedl generální ředitel společnosti Teplárny Brno Petr Fajmon.

Projekt podle něj sníží díky horké vodě také ztráty z distribuce tepla, které nově nebude potřeba posílat přes Špitálku a pak směrem do Líšně. "Nová trasa směrem do Líšně je výrazně kratší," uvedl Fajmon.

SAKO Brno je hlavním zdrojem dodávajícím teplo do soustavy zásobování tepelnou energií po dobu letní odstávky, v průběhu topné sezony dodává průměrně 10 až 15 procent. Provoz je řízen centrálním dispečinkem Tepláren Brno. Tepelná energie získaná energetickým využitím komunálního odpadu teplárnám umožňuje snížit spotřebu zemního plynu na ostatních zdrojích soustavy zásobování tepelnou energií.

"V konečném důsledku se tak jedná o další opatření, které nám umožňuje stabilizovat cenu tepla. Díky tomu jsme již od roku 2012 teplo nejenže nezdražili, ale od loňského roku jsme ho dokázali dokonce o pět procent zlevnit," dodal Fajmon.