Firma, která patří do holdingu AML, má téměř 200 zaměstnanců, průměrná mzda v podniku činí 30.000 korun. Klima slavící letos 50 let měla loni obrat kolem 270 milionů Kč a zisk před zdaněním 22 milionů.

Výroba velkých ventilátorů tvoří 15 procent produkce. Klima se orientuje na zakázkovou výrobu, staví na know-how ve zpracování silných plechů. Dělá i žíhací nebo sušící průmyslové pece či rámy strojů na výrobu netkaných textilií. Chce se stát výhradním dodavatelem skandinávského výrobce pecí, nyní pracuje na ventilátorech pro chemický průmysl v Íránu. Za prestižní označil ředitel výrobu transportních rámů pro montáž trupů letadel Airbus. Export tvoří přes 95 procent, dominantní jsou Německo, Rakousko, roste Skandinávie, přibývá aktivit ve Švýcarsku a Belgii.

"Poměrně hodně jsme upozadili vlastní ventilátory vyvinuté na přelomu 70. a 80. let, posledních třicet let jsme vývoj ventilátorů trošičku zaspali. Než investovat do vlastního vývoje, soustředíme se spíš na firmy, které vývoj mají, ale nemají vlastní výrobní kapacity," řekl Mercl.

Letos čeká Klima obrat 230 až 250 milionů a zisk pod 20 milionů. Loni se na tržbách značně podílela zakázka 40 mlecích kol pro uhelné elektrárny, šlo o kontrakt za 130 milionů. "Bylo to pro několik elektráren na různá místa ve světě, část produkce šla do Indie. Byla to zakázka, která zvedla ekonomiku firmy," řekl Mercl. V roce 2019 předpokládá Klima obrat přes 300 milionů.

Klima běžně investuje ročně jednotky milionů. Nová fréza v ceně přes 20 milionů umí obrábět kusy dlouhé až 16 metrů, do hmotnosti 25 tun. "Když se podíváme v okruhu 300 kilometrů v okolí Prachatic, nevíme, že by podobný stroj někde byl. Chápeme to jako konkurenční výhodu," řekl Mercl. Závod dosud mohl obrábět materiál do délky 3,5 metru.

Klima má 120 kmenových zaměstnanců, dalších 60 až 70 bere od agentur. Příští rok bude potřebovat díky nové fréze dalších dvacet až třicet.

Původně měla stát v Prachaticích továrna na výrobu mostních jeřábů, pak ale tehdy stát rozhodl, že vznikne podnik začleněný pod milevské ZVVZ, vyrábějící vzduchotechniku pro těžký průmysl, pro elektrárny a teplárny. Vyrábět se začalo v listopadu 1967. Po roce 1989 se továrna změnila na akciovou společnost. Svého času ji ovládala strakonická firma ČZ.

Holding AML, jehož majitelem je Roman Šmidberský, koupil Klimu v listopadu 2016 od jednoho z jednatelů firmy EGE Jana Bürgera. Do holdingu patří strojírenské i dopravní firmy Panav, Cutco Steel nebo TT Parts.