Podle nejnovějších informací se pohřešuje 278 ze 475 lidí na palubě, 179 se jich podařilo zachránit. Úřady zatím podle agentury AP potvrdily 18 mrtvých a desítky zraněných, ale počet obětí může prudce vzrůst, protože pohřešovaní by museli přežít ve vodě o teplotě pouhých 12 stupňů či uvnitř lodi více než celý den. Mezi mrtvými je podle AP jedna členka posádky, nejméně pět studentů a dva učitelé.

Záchranné týmy pokračovaly v pátrání, avšak kvůli dešti, vlnám a větru se jim nepovedlo proniknout do kabin, kde zřejmě mnoho cestujících zůstalo uvězněno. Podle agentury Reuters potápěči alespoň bouchali na trup lodi s nadějí na reakci lidí uvězněných uvnitř, ale žádnou odezvu neslyšeli. Potápěči mají v práci pokračovat i v noci, kdy se má moře trochu utišit. Chtějí také začít do kabin pouštět kyslík, ale nejdřív se musejí dostat do vnitř.

Do záchranné operace jsou zapojeny také vrtulníky a čluny a dorazit mají i jeřáby, které mají pomoci plavidlo z vody částečně vyzdvihnout. "Čelíme dnes špatnému počasí - mraky jsou velmi nízko, viditelnost je snížená a prší," uvedl jeden z pátračů kapitán Joey Tynch.

Záchranáři doufají, že by mohli najít nějaké přeživší ve vzduchových kapsách uvnitř lodi. Jeden z náčelníků záchranářů Cho Čang-pok nicméně v televizním rozhovoru připustil, že je málo pravděpodobné, aby lidé, kteří zůstali v lodi, přežili.

Co nehodu způsobilo, stále není jasné. Kapitána lodi policie vyslýchá, napsala jihokorejská agentura Jonhap. Prošetřuje se také verze, že se loď odchýlila z trasy.

Jihokorejské stanice znovu a znovu opakují dramatické záběry na trajekt, který se silně naklonil, než se převrhl a potopil, až na malou část trupu vyčnívající z vody. Drama umocňuje skutečnost, že na palubě byli hlavně studenti ze stejné střední školy na školním výletě na populární ostrov Čedžu, vzdálený asi 100 kilometrů od Korejského poloostrova.

Záchranné práce sledovali z pobřeží blízkého ostrova Činto rodiče pohřešovaných studentů. Řada z nich si stěžuje na nedostatek informací. Někteří rodiče si o středeční noci pronajali vlastní člun s potápěčem. Obviňují vládu a záchranáře, že se dost nesnaží.

"Nemůžeme se vzdát. Musíme udělat vše, co je v našich silách, abychom zachránili alespoň jediného pasažéra," prohlásila jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje na tiskové konferenci v Soulu.

Poslední velké neštěstí s lodním trajektem se v Jižní Koreji přihodilo v roce 1993, kdy o život přišlo 292 lidí.