Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Geniální Andrew Scott s one man show Váňa bodoval v Londýně, teď dobývá Česko

Autor: Ivan D. Hladík - 
1. března 2024
21:00

Čechovova klasika o planých nadějích a naivních iluzích tak, jak jste ji ještě neviděli! Tragikomedie Strýček Váňa se v moderní adaptaci Simona Stephense mění v originální one man show, v níž si všechny postavy zahrál jeden herec – Andrew Scott, u nás známý třeba z bondovky Spectre.

Další hvězdné kousky irského herce Andrewa Scotta, držitele řady ocenění, včetně televizní ceny BAFTA, dvou cen Laurence Oliviera a nominací na cenu Primetime Emmy a dva Zlaté glóby, jsme si mohli vychutnat i u nás. Ve světě loni zářil v bolestném dramatu o osamělosti All of Us Strangers, my jsme ho viděli třeba ve snímku Viktor Frankenstein (2015) po boku Jamese McAvoye a Daniela Radcliffea, v seriálu Jeho temné esence na HBO Max (2019–2022), sérii Potvora (2016) na platformě Prime Video, či v unikátním válečném snímku Sama Mendese 1917 (2019). Teď bude, po londýnském West Endu, dobývat srdce českých diváků v pražských kinech Aero (14. března a 10. května), Přítomnost (2. dubna – již vyprodáno), Světozor (14. dubna), Bio Oko (22. dubna) a říčanské kino Na Fialce (22. března). Tam všude bude uvedena společností Aerofilms Čechovova klasika Váňa proměněná v one man show (s českými titulky).

Andrew Scott oživuje několik postav v nové originální verzi Čechovova Strýčka Váni v režii Simona Stephense. Naděje, sny a výčitky se v této adaptaci pro jednoho herce, která zkoumá složitost lidských emocí, dostávají do ostřejšího světla. Natočeno živě během vyprodaného představení v londýnském West Endu, Váňa se v roce 2024 hraje exkluzivně v kinech. Andrew Scott oživuje několik postav v nové originální verzi Čechovova Strýčka Váni v režii Simona Stephense. Naděje, sny a výčitky se v této adaptaci pro jednoho herce, která zkoumá složitost lidských emocí, dostávají do ostřejšího světla. Natočeno živě během vyprodaného představení v londýnském West Endu, Váňa se v roce 2024 hraje exkluzivně v kinech. | NTL/Marc Brenner, Aerofilms

„Populární hvězda si za svůj multivýkon vysloužila řadu nadšených kritik. Sama inscenace v režii Sama Yatese patřila loni k vyprodaným hitům West Endu,“ řekla Blesku Sabina Coufalová, mluvčí Aerofilms s tím, že nápad na Váňu s jedním hercem vznikl prý náhodou. Andrew Scott, dramatik Simon Stephens a režisér Sam Yates se nad Čechovovou hrou sešli na divadelním workshopu a špatně spočítali, kolik je v ní postav. „Takže jsem musel hrát sám se sebou a bylo to docela zajímavé,“ vyprávěl Scott deníku Guardian.

„Tím nám i došlo, že jakkoliv všechny postavy tvrdí, že se od sebe liší, některé jsou si vlastně hodně podobné. Právě tyhle podobnosti mě zajímají, určitě víc, než abych pro každého z nich jen vymýšlel vtipné hlasy.“ Podle Scotta inscenace pojednává i o samotném aktu tvoření. „Líbí se mi, že můžete na jevišti ukázat to, co zažívá dramatik, když píše a má v hlavě všechny ty charaktery.“ Původní příběh sleduje návštěvu postaršího profesora na jeho venkovském sídle v doprovodu jeho mladší a mimořádně okouzlující manželky Jeleny. Místní obyvatelé, včetně Váni a Astrova, jsou jí naprosto okouzleni. Z trosek klasicky nefunkčních vztahů se vynořuje potlačovaná vášeň, chtíč, zášť a hluboký klid venkovské izolace.

Kultovní jednosálové kino Aero na pražském Žižkově mimo klasické filmové hity prostřednictvím živých přenosů i záznamů přináší to nejlepší z operních, divadelních či koncertních pódií a výstavních síní celého světa. Kultovní jednosálové kino Aero na pražském Žižkově mimo klasické filmové hity prostřednictvím živých přenosů i záznamů přináší to nejlepší z operních, divadelních či koncertních pódií a výstavních síní celého světa. | Kino Aero

Irský herec, který jako jediný stanul na jevišti, aby příběh zcela nově odvyprávěl, ví, že experimentální přístup může znít zvláštně. „Určitě se nezříkám toho, že je na tomhle projektu i něco směšného a před premiérou jsem byl dost nervózní. Ale celý proces vzniku této inscenace jsem miloval. Cítil jsem se tak svobodný! Doufám, že diváci se budou soustředit na vnitřní stránku mého výkonu. Pak se může stát to, co k čemu dochází jen v divadle – že sledujete jednu věc, ale představujete si něco jiného,“ přeje si Andrew Scott. „Váňa je fakt sexy hra. Čechov byl doktor, viděl hodně smrti a myslím, že dokázal porozumět lidským bytostem jako nikdo jiný,“ dodal herec v rozhovoru pro Guardian.

Největší broadwayský divadelní server BroadwayWorld připomíná, že autoři možná změnili jména a mírně příběh zmodernizovali, ale kostra Čechovovy zápletky zůstala stejná. „Scott přichází na scénu, okamžitě hravý a rozšafný. To, co následuje, je fascinující mistrovská třída herectví: je senzační. Rychle a přesně navazuje řeč těla, přízvuk, modulaci hlasu a vztahové rekvizity svých různých postav, čímž okouzluje publikum,“ napsal server. „Obnažuje lidské emoce, aby odkryl jejich syrové rány, odhaluje rodinnou politiku a vnitřní napětí v jejich nejzákladnější podstatě.“

Podívejte se na originální upoutávku představení:

Video  Andrew Scott oživuje několik postav v nové originální verzi Čechovova Strýčka Váni v režii Simona Stephense. Naděje, sny a výčitky se v této adaptaci pro jednoho herce, která zkoumá složitost lidských emocí, dostávají do ostřejšího světla. Natočeno živě během vyprodaného představení v londýnském West Endu, Váňa se v roce 2024 hraje exkluzivně v kinech.  - NT Live
Video se připravuje ...

Adaptace z klasiky dělá dílo přístupné divákovi. „Vštěpuje mu důvěrně známou dynamiku, dráždivé domácí drama, neopětovanou přitažlivost a pořádnou dávku vtipů – je to jako být na běžné rodinné akci,“ míní BroadwayWorld. O kvalitách představení, která uvádí kina Aero, Světozor a další, už v minulosti přesvědčil třeba zmíněný James McAvoy v adaptaci Cyrana, z něhož se stal současný srdcervoucí příběh. I Váňa tak má šanci stát se pro české diváky nezapomenutelným zážitkem pronikajícím hluboko pod kůži. Inscenace putující k nám z Národního divadla v Londýně zaručeně bude vrcholem i vašeho večera, pokud přijmete pozvání a než se zvedne opona, budete připraveni se setkat s další divadelní legendou.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi