Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Těla čeká večírek ve Warehousu a jejich frontman pokřtil druhou knihu

Autor: Hana Langrová - 
7. prosince 2023
14:00

Kapela Těla z Liberce v tomto roce oslavila 30 let od svého vzniku. Nyní je čeká v pátek 8. prosince koncert na domácí půdě v klubu Warehouse. Jejich zpěvák Luboš Beránek nedávno pokřtil už druhou knihu. Sehnat ji můžete právě na koncertě Těl.

Zpěvák, klávesista, trombonista, a hlavně autor písniček kapely Těla Luboš Beránek vydal druhý díl své knihy „Fotr Beránek aneb Zápisky z Cukrové hory".

Kmotrem knížky se stal Marek Douša - výtvarník a komentátor známý především z časopisu Reflex. „Jsem rád, že to byl právě tento můj ctěný přítel, a byl fakt dobrý – suchý, trefný, vtipný.“

Ten si přátelství s Lubošem Beránkem také cení. „Ačkoli se nevídáme často, stal součástí mého života, neboť nás o svém životě často vtipně informuje na svém FB profilu. Někdy mě rozesměje, jindy rozesmutní a někdy na**re, ale tak to chodí,“ řekl Marek Douša a dodává, že na křest jeho knížky přijel rád.

„Než všechny sociální sítě je potkávání se osobně nejvíc a tohle byla dobrá příležitost. A ještě lepší by byl samozřejmě koncert,“ dodal komentátor Reflexu.

Těla na koncertě se Slade v Lucerně (2018) Těla na koncertě se Slade v Lucerně (2018) | Hana Langrová

Foto: Hana Langrová

Luboš Beránek baví podle Ivy Šilhavé z Knihkupectví a antikvariátu Fryč nejen svou hudbou, texty, hraním a zpěvem, ale i svými příspěvky na Facebooku.

„Když jsem se dozvěděla, že se chystá knižní vydání druhého dílu „Zápisků z Cukrové hory“, oslovila jsem Luboše, zda by nechtěl udělat křest knihy v Knihkupectví a antikvariát Fryč, kterého jsem jednatelkou. Byla jsem ráda, že Luboš - ač váhavě - nabídku přijal. Mírné obavy jsme měli oba – Luboš je bez nástrojů a mikrofonu velmi plachý řečník a já nejsem žádný moderátor,“ řekla skromně moderátorka večera.

Zpěvák, klávesista, trombonista, a hlavně autor písniček kapely Těla Luboš Beránek vydal druhý díl své knihy „Fotr Beránek aneb Zápisky z Cukrové hory". Zpěvák, klávesista, trombonista, a hlavně autor písniček kapely Těla Luboš Beránek vydal druhý díl své knihy „Fotr Beránek aneb Zápisky z Cukrové hory". | Petr Bíma

Foto: Petr Bíma

Nicméně byla přesvědčená, že ostatní bude zajímat stejně to, co zajímalo ji. „Kdy a jak začalo Lubošovo psaní či zapisování, jak vnímá s odstupem let své texty, zda jsou pro něj texty písní důležitější než melodie, jestli nebyl zklamán cizími texty svých oblíbených písní, když si je později přeložil, zda si jeho texty někdy někdo nevysvětlil zcela odlišně, jestli nečelil výtkám zaměstnavatele, když zveřejňoval historky ze svého zaměstnání,“ popsala Iva Šilhavá a dodává, že ji potěšilo zhodnocení kapelníka skupiny Těla Martina Mráze, který se dle svých slov mnoho zajímavého dozvěděl, a to si myslel, že Luboše dobře zná.

Frontmana Těl přišli podpořit téměř všichni, kdo se na vydání druhé knížky podíleli. Knihu zájemcům podepsal například kreslíř prvního „Fotra“, výtvarník, grafik, fotograf a keramik Martin Poš.

Křtu se zúčastnil i grafik, fotograf, správce webů o všem, co se šustne na Frýdlantsku – Petr Bíma. „Byl to právě on, který kompletně připravil v Pekle obě knihy k vytištění,“ prozradil Luboš Beránek.

„Chtěl bych také zmínit kreslíře druhého dílu Václava Šípoše ze Studénky na Ostravsku. Je to skvělý výtvarník, grafik, kaligraf, fotograf, animátor a krásný pábitel. No a v neposlední řadě chci poděkovat i svojí manželce Jíře,“ dodal Luboš Beránek.

Zpěvák, klávesista, trombonista, a hlavně autor písniček kapely Těla Luboš Beránek vydal druhý díl své knihy „Fotr Beránek aneb Zápisky z Cukrové hory". Zpěvák, klávesista, trombonista, a hlavně autor písniček kapely Těla Luboš Beránek vydal druhý díl své knihy „Fotr Beránek aneb Zápisky z Cukrové hory". | Petr Bíma

Foto: Petr Bíma

Knihkupectví a antikvariát Fryč bylo příjemně zaplněné. „Atmosféra byla přátelská a diváci se dobře bavili. Autor byl vtipný a pohotově reagoval na zvídavé otázky moderátorky i diváků,“ zhodnotil večer Jan Tomíček z Jablonce nad Nisou.

Třetí díl Luboš Beránek v rozhovoru pro Blesk zatím vyloučil. „Vlastně mě už ani nebaví psát na sociální sítě. A mám pocit, že spoustu dříve vtipně a smysluplně píšících přispěvatelů už taky ne – řekl bych, že jich valně ubylo,“ zamýšlí se zpěvák Těl a dodává, že pod nátlakem svých příznivců nakonec dal dohromady dvě knihy z příspěvků na Facebooku. „Jsem si stoprocentně jistý, že na další už nedojde. Ono už ani není z čeho brát – angažuji se tam opravdu už jen minimálně.“

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi