Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Výstava Megabrouci představí extrémně zvětšené exponáty hmyzu se všemi detaily

Autor: HAL - 
5. listopadu 2023
13:15

Na brněnském výstavišti se Megabrouci představí široké veřejnosti ve světové premiéře 1 . Tato unikátní výstava představuje zástupce hmyzu tak, jak jsme je ještě nikdy neviděli – v podobě extrémně zvětšených exponátů s cílem postihnout i ten nejmenší detail. Výstava potrvá až do 31. ledna 2024.

Tým výtvarníka Michala Olšiaka 10 let usilovně pracoval na zhotovení více než 20 detailních exemplářů dosahujících velikosti až 5 metrů a váhy 1 tuny. Výroba exponátů si vyžádala více než 15 000 hodin práce.

V Brně bude výstava navíc rozšířena o další doprovodné části, které doplní kontext vztahující se mimo jiné také k jihomoravskému regionu. Nově bude instalován audiobox, ve kterém si návštěvníci budou moci poslechnout broučí zvuky.

Hmyz je nejrůznorodější skupina živočichů na Zemi. Představuje až 90 % všech živých forem a naše planeta je jim domovem více než 350 milionů let. Řada rostlin i živočichů je na hmyzu závislá a platí to i obráceně. Hmyz je nezbytnou součástí ekosystému planety Země, a proto si zaslouží naši pozornost. I při svých malých rozměrech jsou to fascinující stvoření, a co teprve, když je mnohonásobně zvětšíte!

Na brněnském výstavišti se Megabrouci představí široké veřejnosti ve světové premiéře. Výstava potrvá do konce ledna 2024. Na brněnském výstavišti se Megabrouci představí široké veřejnosti ve světové premiéře. Výstava potrvá do konce ledna 2024. | Live Nation

Popsáno je přibližně milion druhů, ale odhaduje se, že dalších 10 milionů zůstává nepopsaných. Asi před třemi lety mě Michal Olšiak oslovil, zda bych mu neporadil s jednou výstavkou. Ukázal mi tři fotky a já si říkal: ‚Ajaj, výstava fotek hmyzu, to teda nevím.‘ Pak mi prozradil, že se nejedná o zvětšené záběry, ale dokonalé zvětšeniny brouků, které vyráběl 10 let, protože chtěl upozornit na to, jakým tempem ze světa mizí hmyz. A já pochopil, že jsem u zrodu něčeho velikého, co má myšlenku a co ještě nikdo na světě neudělal,” rozkrývá promotér Aleš Hrbek, jak se s MegaBrouky setkal.

Samotná výroba byla zkouškou trpělivosti tvůrců. Každý chlup se musel nabarvit, ohnout, předvrtat a nalepit. Každá noha, každá ploška se 100krát přeměřovala, brousila a malovala. Za každým „broučkem“ jsou desítky hodin studia u makrolupy a následného ručního převodu do reality.

„Začalo to tak, že jsem chtěl koupit dětem mikroskop, ale nakonec si pro sebe koupil makrolupu. Mikroskopem můžete koukat pouze na tenké plátky, třeba tkáně – něco co lze prosvítit. Ale makrolupa je dobrá na povrchy,“ vysvětluje zaníceně Michal Olšiak.

Na brněnském výstavišti se Megabrouci představí široké veřejnosti ve světové premiéře. Výstava potrvá do konce ledna 2024. Na brněnském výstavišti se Megabrouci představí široké veřejnosti ve světové premiéře. Výstava potrvá do konce ledna 2024. | Live Nation

„Ze začátku jsme s klukama koukali na zvětšený kus chleba, na suchý listy pokojovek, plísně, ale pak jsem tam dal brouka!! V té chvíli se mi otevřel nový vesmír, takové množství detailů, ta dokonalá symfonie tvarů a barev – naprosto mne to ohromilo!” vzpomíná autor výstavy Michal Olšiak.

 „Ten večer mě napadlo (jako sochaře), že jsem vlastně neviděl, že by někdo udělal perfektního zvětšenýho brouka. Vlastně jsem ve svý fantazii uviděl celou výstavu velikých hmyzáků….. Začali jsme jezdit na burzy, navštěvovat entomology. Pronajala se dílna a začal se dělat první brouk – nosorožík filipínský. Měl asi 6 metrů a dal fakt hodně práce, takže nakonec jsme museli udělat tým a další exponáty dělat ve více lidech,” dodává Olšiak.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi