Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Po letním koncertu ve Vídni přijede Springsteen i do Prahy. Víme, jak vypadá jeho show

Autor: Hana Langrová - 
1. listopadu 2023
15:03

Když Bruce Springsteen vystoupil loni v červenci na vídeňském Ernst Happel Stadionu, byl Blesk u toho. Nyní ohlásil i pražský koncert rovněž pod širým nebem 28. května 2024 na letišti v Letňanech. Do Česka se vrací po dlouhých 12 letech.

Bruce Springsteen, kterého časopis Rolling Stone označil za "ztělesnění rock'n'rollu", je s více než 140 miliony prodaných desek po celém světě a více než 70 miliony ve Spojených státech jedním z nejprodávanějších umělců na světě.

Mezinárodní turné Springsteena a The E Street Band v roce 2023, který je dlouhodobě považován za nepřekonatelného koncertního umělce, je prvním koncertním turné od ukončení The River Tour v roce 2017 - čtrnáctiměsíčního turné, které bylo časopisy Billboard a Pollstar označeno za nejlepší světové turné roku 2016 - a odstartovalo v únoru 2023 řadou koncertů v amerických arénách.

Turné 2023 pak na jaře a v létě pokračovalo v Evropě a v srpnu se vrátilo do Severní Ameriky na druhou část.

Bruce je ve skvělé formě, celý koncert řádil jako mladík a vtipkoval se svými spoluhráči, kteří jsou i výborník sólisté. Show je virtuózní zážitek a nikdo by netipoval, že je Bruceovi 74 let.

Za podpory The E Street Horns a The E Street Choir se na evropské turné Springsteena a The E Street Band 2023 prodalo více než 1,6 milionu vstupenek - a vysloužilo si všeobecné uznání jako jedno z nejlepších vystoupení v kariéře kapely, které bylo oceněno časopisem Billboard jako "nejlepší show na světě" a "jedna z nejlepších show vůbec" deníkem The Daily Telegraph, stejně jako pětihvězdičkovými recenzemi deníků The Times, The Independent, NME a mnoha dalších.

K nejvýznamnějším událostem patřil dvoudenní start v Barceloně, který "rozpoutal euforii", jak potvrdil deník El Correo, a také vystoupení pro více než 130 000 fanoušků během dvou koncertů v londýnském Hyde Parku a závěrečný večer pro více než 70 000 lidí v italské Monze.

Turné po 14 zemích zahrnovalo několikadenní vystoupení v Barceloně, Dublinu, Paříži, Amsterdamu, Göteborgu, Oslu, Londýně a Kodani. Springsteen získal 20 cen Grammy, Oscara, dva Zlaté glóby a zvláštní cenu Tony. V roce 1999 byl Springsteen uveden do Rock-and-rollové síně slávy - v roce 2014 jej následovala skupina The E Street Band - a taktéž byli uvedeni do Síně slávy autorů písní.

V roce 2013 obdržel vyznamenání Kennedyho centra - a v roce 2016 mu prezident Barack Obama udělil Prezidentskou medaili svobody, nejvyšší civilní ocenění v zemi. V roce 2023 Springsteena v Bílém domě vyznamenal také prezident Joe Biden Národní medailí umění za rok 2021.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi