Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zemřel obdivovaný saxofonista Wayne Shorter (†89). Patřil mezi legendy jazzu

Aktualizováno -
3. března 2023
07:29
Autor: ČTK - 
2. března 2023
18:49

Ve věku 89 let dnes v Los Angeles zemřel americký saxofonista Wayne Shorter, jedna z nejvýznamnějších osobností moderního jazzu, jehož vývoj ovlivňoval od 50. let minulého století. Informoval o tom deník The New York Times, podle něhož úmrtí potvrdila Shorterova agentka Alisse Kingsleyová. Shorter zároveň patřil mezi nejobdivovanější jazzové skladatele.

Shorter vyluzoval z tenorsaxofonu nezaměnitelně éterický, šibalský a intimní tón. Dalším jeho oblíbeným nástrojem byl sopránsaxofon. V roce 1959 se Shorter stal členem hardbopové formace Jazz Messengers Arta Blakeyho, následně si ho do svého kvintetu pozval trumpetista Miles Davis. Obě tyto formace jsou dodnes považovány za jedny z nejlepších malých skupin v dějinách jazzu.

S rakousko-americkým klávesistou Joem Zawinulem a česko-americkým kontrabasistou a baskytaristou Miroslavem Vitoušem Shorter v roce 1971 založil jednu z nejznámějších jazzrockových skupin 70. a 80. let 20. století Weather Report. Spolupracoval také s hvězdami populární a rockové hudby, jako například s písničkářkou Joni Mitchellovou nebo kytaristou Carlosem Santanou.

Wayne Shorter vydal mnoho alb také pod svým jménem. Mnohé jeho skladby, například Footprints nebo Speak No Evil, se staly jazzovými standardy.

V tomto století Shorter koncertoval se svým novým akustickým kvartetem, s nímž vystoupil v roce 2007 na festivalu Pražské jaro. Znovu pak v Praze vystoupil v roce 2010. V roce 2013 zavítal Shorter v rámci svého turné opět do Prahy a v dubnu 2016 tento několikanásobný držitel cen Grammy poprvé vystoupil v Brně.

Jeho úmrtí vyvolalo smutek v hudební branži. „Wayne Shorter, můj nejlepší přítel, nás opustil s odvahou ve svém srdci, s láskou a soucítěním se všemi a s duchem toužícím po věčné budoucnosti. Byl připraven pro své znovuzrození,“ napsal na twitteru o svém kamarádovi, praktikujícím buddhistovi, klávesista Herbie Hancock, který s Shorterem hrával už v Davisově kvintetu.

Kytarista John McLaughlin označil Shortera za velikána a bubeník Jack DeJohnette za velkou legendu. „Dal nám takovou pokladnici nahrávek svých skladeb a improvizací! Jsem tak poctěn, že jsem s ním mohl sdílet úžasné tvůrčí zkušenosti,“ napsal na twitteru DeJohnette.

Saxofonista Charles Lloyd napsal: „Mistr byl vizionářem, velkým skladatelem a přítelem, s nímž jsem sdílel lásku k Věčnému teď.“

Jazzové hudební vydavatelství Blue Note, u něhož saxofonista vydal některá ze svých nejlepších alb, uvedlo, že Shorter zanechával „nesmazatelnou stopu ve vývoji hudby po více než 60 let“.

Video  Paul McCartney – Jak ustál kariéru po rozpadu Beatles a stal se nejúspěšnějším skladatelem všech dob  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi