Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Podcast: Nejtěžší chvíle pro Mariana Rodena! Na place musel řvát na vlastního koně, přiznala Nellis

Video se připravuje ...
Autor: pdc, klb, jim - 
5. prosince 2022
05:00

Ve vybraných kinech je stále k vidění Buko, nejnovější film režisérky a scenáristky Alice Nellis. V roli autistky zde exceluje Martha Issová, Anna Cónová výborně hraje vdovu a zápornou postavu si střihl Marian, bratr Karla Rodena. Ve filmu drezúroval titulního koně, který ve skutečnosti patří Alici Nellis a jmenuje se Láďa. V několika scénách na něj musel být zlý. Jaké to pro něj bylo, popsala Alice Nellis pro Kulový Blesk.

Hlavní postavu Jarmily ztvárnila nepříliš známá Anna Cónová, která hraje v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě. Podle Nellis je ale Cónová skvělá herečka: „Anička má v sobě takovou pro mě zvláštní křehkost a takové jako tajemství. Je to bytost, do které já úplně nevidím. A ještě tím, že na filmovém plátně nebyla tak často, tak jsme jí neměli možnost vidět a neviděli jsme nejrůznější proměny, kterých je schopná,“ vysvětlila zkušená filmařka, proč si ji vybrala.

Anna Cónová jako Jarmila to neměla vůbec snadné, protože musela hrát ženu, jíž zemře manžel Antonín (Miroslav Krobot). Ten ji v závěti odkáže starého cirkusového koně Buka, jenže Jarmila má fóbii z koní. Postupně si ke zvířeti nachází svoji cestu, i když ji od toho rodina odrazuje. Cónová přitom nikdy na koni neseděla a musela se to naučit!

Video Kulový Blesk: Celý rozhovor s režisérkou a scenáristkou Alicí Nellis - pdc, klb, Marek, Chebotareva
Video patří k placenému obsahu Blesku
Odemknout video

„Před natáčením jsme neměli tolik možností. Dvakrát si na Láďu sedla, ale doslova sedla. Ona je na tom ale fyzicky natolik dobře, že nás tam všechny utahala,“ směje se Nellis. Herečka dala zabrat i Láďovi. „Byly to pro ni reálné zážitky, protože jsme točili chronologicky a ona si to zvíře ohmatávala. A na tom konci bylo krásný, že zvládla i těžké scény, kdy jela na koni sama ve velkém prostoru v noci. To zvíře totiž nevidí, ještě jsou tam světla a není to jednoduché ani pro zkušeného jezdce. A Anička to nejenom zvládla, ale když odjížděla, tak mám pocit, že to loučení s Láďou bylo možná zásadnější než s tím lidským štábem. A nyní prý už dvakrát byla sama z vlastní vůle na koních.“ Láďa byl zásadní ale také pro samotnou Alici Nellis a hlavně pro Mariana Rodena.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.