Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Poznejte Vesmírníček, nejzajímavější dětskou knihu tohoto podzimu

Autor: Ivan D. Hladík, red - 
1. října 2022
13:23

Připoutejte se, vyrážíme na poučnou, ale především zábavnou výpravu daleko za hranice zemské atmosféry! Vašimi průvodci budou populární geolog Petr Brož a brněnská ilustrátorka Lucie Škodová. Tihle dva si pro vás prostřednictvím knihy Vesmírníček připravili poutavé, vtipné vyprávění o fungování vesmíru, včetně 70 otázek a odpovědí.

Příběhy na sebe navazují a postupně (s ohledem na mladší čtenáře) vysvětlují základní otázky týkající se vesmíru. Můžete je číst dětem před spaním nebo si společně s nimi vyzkoušet zajímavý experiment (například výrobu magmatu), zkrátka podněcovat a naplňovat jejich dětskou zvídavost. „Ze své vlastní zkušenosti vím, že odpovídat na nekonečné dětské ‚proč‘ je nesmírně namáhavé, úmorné a často vás to zažene až na samý práh vašich znalostí. Ale i přes to, nebojte se v dětech pěstovat zvědavost a podněcujte v nich chuť se ptát. Uvidíte, že se jim bude v životě zvědavost hodit,“ říká Petr Brož.

Poznejte Vesmírníček, nejzajímavější dětskou knihu tohoto podzimu... Připoutejte se, vyrážíme na poučnou, ale především zábavnou výpravu daleko za hranice zemské atmosféry! Poznejte Vesmírníček, nejzajímavější dětskou knihu tohoto podzimu... Připoutejte se, vyrážíme na poučnou, ale především zábavnou výpravu daleko za hranice zemské atmosféry! | Drobek, Dobrovský

Jaké otázky vám Vesmírníček zodpoví? – Proč to v noci na nebi tolik září? Jak najdeme na nočním nebi Mezinárodní vesmírnou stanici? Proč má Měsíc tmavé a světlé fleky? Jak se člověk dostal na Měsíc? Proč si Měsíc ukuchtil zrovna takové horniny? Jak se dá spatřit odvrácená strana Měsíce? Proč má Venuše tak hustou atmosféru? Jak bychom na Venuši mohli žít? A mnoho, mnoho dalších otázek. „Nikdy se nepřestávejte ptát a jakmile vám není něco jasné nebo chcete vědět víc, nebojte se a ani se nestyďte, ale zeptejte se. Ať už ve škole, nebo doma. Když se totiž člověk přestane ptát, nic pořádného se nedozví. Anebo dozví, ale třeba to úplně nepochopí. A to je škoda. A třeba se díky vašemu nekonečnému ptaní pak s vámi jednou potkám jako se svými kolegy a kolegyněmi v práci!“ vzkazuje Petr Brož všem budoucím čtenářům Vesmírníčku.

Dr. Petr Brož je vědec zabývající se výzkumem sopečné činnosti napříč Sluneční soustavou. Jeho specializací je Mars. Když zrovna nepátrá po sopkách v meziplanetárním prostoru, věnuje se popularizaci geovědních oborů a způsobům, jak vědecké bádání přiblížit veřejnosti. Lucie Škodová miluje výtvarné umění natolik, že vystudovala Soukromou střední výtvarnou školu v Písku a učitelství výtvarné výchovy a psychologie na ZČU v Plzni. Od roku 2008 se naplno věnuje grafickému designu a ilustraci a také dětské populárně-naučné ilustraci. Pod vlastní značkou Ajeejee také vytváří edukativní hry a materiály pro děti.

Poznejte Vesmírníček, nejzajímavější dětskou knihu tohoto podzimu... Připoutejte se, vyrážíme na poučnou, ale především zábavnou výpravu daleko za hranice zemské atmosféry! Poznejte Vesmírníček, nejzajímavější dětskou knihu tohoto podzimu... Připoutejte se, vyrážíme na poučnou, ale především zábavnou výpravu daleko za hranice zemské atmosféry! | Drobek, Dobrovský

A jak Lucii napadla podoba ilustrací Vesmírníčku? „Ten nápad přišel už při našich prvních diskusích nad knížkou, kdy jsme si s Petrem říkali, že by bylo skvělé, abych složité geologické procesy v ilustracích přenesla do situací, které děti dobře znají, nebo si je dokáží snadno představit. Planetám a geologickým jevům jsem tak přisoudila lidské vlastnosti, vymýšlela vtipné dialogy, usazovala je do neobvyklých prostředí, aby se čtenáři nejen něco dozvěděli, ale také se u čtení pobavili. V knížce tak najdete poťouchlé namyšlené Slunce, které provokuje planety kolem sebe, Merkur na lékařské prohlídce, neposedné atomy kyslíku, co lákají železo na společné hraní na Marsu, nebo urputné siláky, kteří umí rozpohybovat povrch Země,“ vysvětluje Lucie s nadšením sobě vlastním.

Vesmírníček vychází v první polovině října, ale pozor, k dostání bude pouze v síti knihkupectví Knihy Dobrovský.

Hodnocení: 100 %

Petr Brož

Vesmírníček

Počet stran: 160

Vydavatel: Drobek, 2022

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi