Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Recenze: Tarot světla a stínu je klasikou v moderním hávu

Autor: Alexandra Vetkovská - 
9. ledna 2022
12:41

Vždy, když si pořizuji novou tarotovou sadu, musí na mě, jak se říká, mluvit. Přesně tak to bylo i s Tarotem světla a stínu od kanadské autorky Chris Anne.

Bez prvního oslovení kartami mohu zírat na obrázky, otáčet je nahoru dolů a nic kloudného z nich nevyčtu. Někdy je to ale tak, že mě na první pohled osloví jen jedna karta, kvůli které musím celý balíček mít. Tou kartou tentokrát byla Smrt. Žádná kostra s kosou, ať už pěšky nebo na koni. Přesto je tajuplná, neúprosná, ale zároveň s jistou vlídností nabízí novou naději a znovuzrození. Jsem ohromena tím, kolik toho může sdělit obrázek, na kterém lze postavu »zubaté« jen tušit.

Tarot světla a stínu nepopírá po staletí prověřenou strukturu, tradičný archetypy a symboly, ale přidává k nim nový moderní rozměr... Tarot světla a stínu nepopírá po staletí prověřenou strukturu, tradičný archetypy a symboly, ale přidává k nim nový moderní rozměr... | Synergie Publishing SE

Postupně jsem odhalovala kouzlo dalších karet. Síla – napůl krásná dívka a napůl lev s jehňátkem. Ďábel není rohatec, ale fešák, kterému lze stěží odolat. Na sedmičce holí nečelí šesti rivalům jedinec s holí v ruce, ale jogínka. Své tělo naplňuje soustředěně láskou a spokojeností a vytváří tak kolem sebe ochrannou bublinu. Jak jsem brala do ruky jednu kartu po druhé, otevíral se přede mnou nový moderní tarotový svět. Mimochodem nemám nic proti klasice, naopak po ni ráda sáhnu. A to je na Tarotu světla a stínu to nejlepší. Nepopírá po staletí prověřenou strukturu, tradičný archetypy a symboly, ale přidává k nim nový moderní rozměr, který probouzí svěží intuici a vede vás přímo a hluboko pod povrch věcí.

Na Tarotu světla a stínu je sympatická i jeho vlídnost. Neděsí, odhaluje a radí. Autorka Chris Anne chtěla, jak uvádí v knížečce, která sadu doplňuje, vytvořit karty, „které by byly v souladu se současným spirituálním povědomím i s životní zkušeností 21. století a jeho postavy byly srozumitelné a svobodomyslné bytosti“. A to se jí povedlo. Tarot světla a stínu může vzít do ruky a začít s ním vykládat i laik, a to nejen díky jeho srozumitelnosti. V knížce autorka radí, jak s ním pracovat. Nechybí popis jednotlivých karet, typy na výklady a ke každé kartě afirmace, s níž lze pozitivně naladit mysl, a tím léčit sebe sama.

Hodnocení: 100 %

Chris Anne

Tarot světla a stínu

Vydavatel: Synergie Publishing SE, 2021

Počet karet: 78

Počet stran knížky: 191

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi