Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Přes pět set let starý graduál vystavili po dlouhých 24 letech jen na pár hodin

Autor: Michal Israel Volf - 
18. září 2021
21:03

Jen na několik desítek hodin vystavil litoměřický archiv veřejnosti jeden ze svých největších historických a uměleckých skvostů. Litoměřický graduál pocházející z 16. století si mohli zájemci prohlédnout do sobotního podvečera právě v budově archivu. Graduál se vrátil do Litoměřic po náročné restauraci a digitalizaci po dlouhých letech.

Když masívní graduál v roce 1997 odvezli odborníci do tehdy Státního ústředního, dnes Národního archivu v Praze, nebyl v dobré kondici. Dlouholeté vystavování v litoměřickém muzeu si vybralo svoji daň a pergamenové listy začaly podléhat jak tvarovým, tak světelným a barevným změnám. „Ten pergamen má vlastně svoji paměť a jak byl dlouhou dobu otevřen, tak byl problém ho i zavřít. I z toho důvodu byl z expozice stažen,“ přiblížila Blesku Ilona Kotyzová, vedoucí Státního okresního archivu Litoměřice se sídlem v Lovosicích.

Součástí zpěvníku jsou nádherné zdobné malby - tzv. iluminace. Součástí zpěvníku jsou nádherné zdobné malby - tzv. iluminace. | Blesk – Michal Israel Volf

Kniha skončila v úložných prostorách pražského archivu, kde dlouhou dobu čekala na svoji záchranu. „Bylo nutné nechat graduál uzavřený několik let, aby se vrátil do svého původního tvaru, následovala analýza použitých pigmentů a teprve poté mohly začít práce restaurátorů,“ vysvětluje letitý proces Kotyzová. Po náročné restauraci přišla na řadu ještě digitalizace jednotlivých pergamenových fólií. Celá anabáze trvala neuvěřitelných 23 let. „Zpět jsme graduál získali v loňském roce, kvůli koronavirovým opatřením jsme ho ale vystavili teprve nyní,“ dodává vedoucí s tím, že v dubnu získala kniha označení archivní kulturní památky. „Takových je v celé republice jen 178 kusů, je zřejmé, že tu máme opravdu velmi významnou archiválii, kterých není mnoho,“ doplnila s úsměvem historička.

Dopravit mohutný a těžký graduál do výstavní síně není nic jednoduchého. „Museli se toho chopit muži, kteří mají přeci jen více síly a mohli tak 50kilovou knihu opatrně umístit do vitríny,“ vysvětlila odbornice. Důležité bylo také zvolit správnou dvojstranu, která snese silné světlo reflektorů. Kvůli citlivosti pergamenu měli lidé na prohlídku unikátní knihy pouze několik desítek hodin. Poprvé si ji návštěvníci prohlédli v pátek odpoledne, další pak do sobotního podvečera. „Pak bude převezena do trezoru. Kdy se opět dostane na světlo světa, není jasné. Žádné další vystavování v plánu není,“ upozornila Kotyzová.

Tlustá kniha váží bezmála 50 kilo a obsahuje 465 pergamenových fólií. Tlustá kniha váží bezmála 50 kilo a obsahuje 465 pergamenových fólií. | Blesk – Michal Israel Volf

Litoměřický graduál je kniha s liturgickými zpěvy, zdobena barevnými iluminacemi. Využíván byl při zpěvech v kostele, a aby na něj celý chrámový sbor dobře viděl, byl sepsán v obřím formátu. Jeho součástí je několik celostránkových iluminací. Velmi oceňované jsou dvě scény upálení Mistra Jana Husa v Kostnici, které patří k celosvětovým unikátům a bývají publikované nejen u nás, ale také v zahraničí pro ilustraci kruté smrti středověkého reformátora a kazatele.

Fakta o Litoměřickém graduálu

Datace: 1511 – 1517

Jazyk: Latina

Počet stran: 465

Hmotnost: cca 50 kg, rozměry: 76,5 x 55,2 x 28,4 cm

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi