Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Mysteriózní Plavý kůň a ještě dvojí vraždění od královny detektivek dokonale pohltí

  • Autor: Ivan D. Hladík - 
    16. 2. 2021
    06:00

    Smrti obestřené mystikou, dívčí party zakončená vraždou, plus jedna z nejznámějších a nejoblíbenějších knih autorky provoněná Egyptem. To je trojlístek z bohaté kytice díla Agathy Christieové, nyní také v audioknižní podobě, o níž se postarali mistři hlasového projevu.

    Proč by někdo vraždil oblíbeného kněze? Protože od umírající paní Davisové vyzvěděl víc, než bylo zdrávo. Otec Gorman si však ještě před odesláním na pravdu boží stihl poznamenat pár jmen a ukrýt je v botě. Policejní inspektor Lejeune a spisovatel Mark Easterbrook se pokoušejí zjistit, jak spolu osoby z jeho seznamu souvisejí a proč už jsou patrně také všechny po smrti.

    O jistém Plavém koni se posléze zmíní jak spisovatelova přítelkyně a kolegyně Ariadne Oliverová, tak hloupoučká Poppy – další z půvabných společnic Easterbrookova přítele Davida –, ta ovšem v naprosto odlišném významu. Mark se brzy nato setká se třemi pozoruhodnými vesničankami, které zřejmě oplývají neobyčejnými schopnostmi. Například prý dokážou zajistit něčí smrt na dálku – ale copak je v racionálním světě taková magie reálná?

    Pusťte si seriálový trailer a ukázku z audioknihy:

    Tak trochu jiná Agatha Christieová, tak trochu jiná detektivka. Trojice podivných žen, tajemství, dokonce voodoo – to vše je Plavý kůň, tentokrát navíc v audioknižní interpretaci Petra Jeništy. Pro ty, kdo si na chvíli chtějí odpočinout od Poirota či jiných tradičních postav autorky, jasná volba. Samostatně tu vystupuje i přítelkyně slavného Poirota, Ariadne Oliverová. Skutečně jsou za vším temné síly nebo je vysvětlení prozaičtější? To už zjistěte sami v příběhu, kterým Christieová opět dokázala svou genialitu.

    Britská spisovatelka Agatha Christie (*15. září 1890 – †12. ledna 1976) patří – a bezpochyby právem – k legendám tvůrců detektivních próz, a to nejen díky tomu, kolik jich během svého života stihla napsat (celkem 66 románů a 14 povídkových souborů). Britská spisovatelka Agatha Christie (*15. září 1890 – †12. ledna 1976) patří – a bezpochyby právem – k legendám tvůrců detektivních próz, a to nejen díky tomu, kolik jich během svého života stihla napsat (celkem 66 románů a 14 povídkových souborů). | Blesk – idh

    Dokonale vystavěné vyprávění, kterému nechybí překvapivé zvraty, temné postavy a všudypřítomný strach, tentokrát poráží i očekávanou novou seriálovou adaptaci knihy. Nejspíš i proto, že tvůrci televizní verze se dali až příliš vlastní cestou. Zachován zůstal ale příkrov tajemství a hrůzy... To mohli zjistit diváci TV Prima. Naprosto spokojení pak mohou být posluchači audioknihy, které kraluje Jeništa příjemným, kultivovaným projevem, jaký knihám autorky sluší.

    Ostatně, po audioknihách Doktor Spánek, Právo nálezce či Osvícení z pera Stephena Kinga nebo novém titulu V lesích spisovatelky Tany Frenchové, Jeništa jistě ví, jak správně dávkovat napětí. Přitom netlačí na pilu, nepřehrává, spíš probouzí dojem, jako by předčítal z křesla ve vašem obýváku, kam právě vstoupila i Christieová. V její společnosti pak můžete zůstat ještě chvíli (nebo hodiny).

    Hodnocení: 85 %

    Agatha Christie

    Plavý kůň

    Interpret: Petr Jeništa

    Vydavatel audioknihy: OneHotBook, 2021

    Délka nahrávky: 7 hodin, 17 minut

  • 1.Viděla jsem vraždu

    A. Christie, Viděla jsem vraždu: „To není hloupost!“ bránila se Joyce. „Viděla jsem vraždu! Viděla!“ A. Christie, Viděla jsem vraždu: „To není hloupost!“ bránila se Joyce. „Viděla jsem vraždu! Viděla!“ | OneHotBook

    OneHotBook, zřejmě nejúspěšnější české vydavatelství audioknih, nabízí třeba i poirotovský příběh Viděla jsem vraždu. V něm se Ariadne Oliverová ocitla vcelku náhodou na halloweenské party náctiletých, nicméně mnozí vědí, že je slavnou autorkou detektivek. Jedna z pozvaných dívek – snad aby si získala pozornost – se proto přítomným svěří, že kdysi taky viděla vraždu, ale nikdo jí pochopitelně nevěří.

    Pusťte si ukázku z audioknihy:

    Na programu večírku, který se koná v honosném domě v městečku Woodleigh Common, je například soutěž o nejlépe nazdobené koště, kvůli půlšilinku se krájí bábovka z upěchované mouky, děvčata hledí do zrcadel v naději, že spatří tvář svého ženicha, a děti ve dvojicích soutěží v lovení jablek ústy z vědra naplněného vodou. V závěru vydařené oslavy se však ukáže, že Joyce zmizela. Když se v knihovně najde její mrtvola, rozrušená paní Oliverová bez meškání vyhledá přítele Hercula Poirota, aby jí pomohl smrt vychloubačné slečny objasnit.

    Jak prozrazuje vydavatel, zajímavostí této knihy je fakt, že předlohou postavy au-pair Olgy Seminoffové byla učitelka z Prachatic, se kterou si Agatha Christieová léta dopisovala. Poutavější je ale stoprocentní interpretace Lukáše Hlavici, který to umí s hlasem, s příběhy autorky, a kolem prstu si omotá každého posluchače. I v třetím představovaném titulu, jímž je Smrt na Nilu.

    Hodnocení: 90 %

    Agatha Christie

    Viděla jsem vraždu

    Interpret: Lukáš Hlavica

    Vydavatel audioknihy: OneHotBook, 2020

    Délka nahrávky: 8 hodin, 7 minut

  • 2.Smrt na Nilu

    A. Christie, Smrt na Nilu: „Zapadne-li slunce, uvidíme měsíc.“ A. Christie, Smrt na Nilu: „Zapadne-li slunce, uvidíme měsíc.“ | OneHotBook

    Linnet Ridgewayová má vše, co si může žena přát. Je mladá a půvabná, zámožná, slavná a také zvyklá dostat vždy to, po čem touží. Když ji nejlepší přítelkyně Jacqueline de Bellefort požádá, aby zaměstnala mladíka Simona Doyla, do nějž se bláznivě zamilovala a chce si ho vzít, majitelka obrovského panství jí velkoryse vyhoví. Věci však naberou spád a paní Doylovou se záhy stává okouzlující Linnet.

    Novomanželé vyrážejí na svatební cestu do Egypta, kde dovolenou tráví i detektiv Hercule Poirot, který tuto anglickou celebritu zná stejně dobře jako zbytek turistické výpravy. Pozorný Belgičan si rovněž vzpomíná, co ho napadlo při jeho prvním londýnském setkání se Simonem a jeho bývalou milenkou, jež se k rozhořčení mladého pána i jeho choti k jejich plavbě po Nilu připojila. Jednoho večera dojde na luxusní lodi Karnak k žárlivé scéně, která vyústí v Simonovo postřelení. Nehodu hned ráno zastíní ještě větší tragédie: kdo z pasažérů má na svědomí smrt paní Doylové? A kam se poděl její perlový náhrdelník?

    Pusťte si ukázku z audioknihy:

    Hlavica je v Poirotových příbězích skutečně vynikající a ani sebedelší výčet superlativ se nevyrovná osobnímu dojmu, který si užijete do poslední vteřiny zvukové nahrávky. Zkrátka – spojení Christieové s živým vyprávěním, je-li kvalitní (a tady zaručeně je), nemůže nikdy zklamat. Přesvědčte se.

    Hodnocení: 100 %

    Agatha Christie

    Smrt na Nilu

    Interpret: Lukáš Hlavica

    Vydavatel audioknihy: OneHotBook, 2020

    Délka nahrávky: 10 hodin, 32 minut

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi