Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nahota dráždila, úspěch trvá! Lásky jedné plavovlásky slaví 55 let

Autor: Ivan D. Hladík - 
13. listopadu 2020
08:00

Není to složitý příběh. Lásky jedné plavovlásky o nepovedeném románku učnice Anduly a klavíristy Mildy přesto bodovaly na festivalech po celém světě. Hana Brejchová (73) na jednom z nich trumfla svou rolí i Claudii Cardinalovou (82).

Poprvé Lásky jedné plavovlásky prožívaly dva a půl milionu diváků před 55 lety, v roce 1965. O rok později zahájil film festival v New Yorku, patřila mu plátna kin v Cannes i Londýně, získal nominaci na Oscara. „Zavři pusu, nejseš v Praze!“ vychovával režisér Miloš Forman (†86) hvězdu svého snímku, mladičkou Hanu Brejchovou, na festivalu v Benátkách. „Já měla vytřeštěné oči, otevřenou pusu. Najednou jsem tam viděla Cardinalovou, režiséra Felliniho...“ vzpomínala Brejchová na chvíle, kdy jako sedmnáctiletá začínající herečka získala třetí místo za nejlepší ženský herecký výkon a nechala daleko za sebou italský sexsymbol. Stala se jím mimochodem také, za odvážné scény navíc dostala příplatek, 500 korun! Celý tehdejší honorář pro ni pak byl pět tisíc korun.

Zásadní scéna málem nevznikla, Brejchová totiž netušila, že po ní režisér bude chtít nahotu a natáčet odvážné scény nechtěla. Zásadní scéna málem nevznikla, Brejchová totiž netušila, že po ní režisér bude chtít nahotu a natáčet odvážné scény nechtěla. | Blesk – D. Černovský, N. P. Thao, Česká televize, archiv autora

Zářili i v novém

Legendární Formanovy Lásky se do kin vrátily loni v létě, kdy byla uvedena jejich restaurovaná verze. Diváky znovu bavil Vladimír Pucholt (77, Milda), v rolích jeho rodičů neherci Milada Ježková (†83) a Josef Šebánek (†61). Příběh plný obyčejnosti i absurdity vznikal ve Zruči nad Sázavou. „Byly to jedny z mých nejšťastnějších dnů u filmu,“ říkal vždy režisér.

Lásky jedné plavovlásky viděli diváci po celém světě, uspěly i v Německu, Itálii či Maďarsku. Lásky jedné plavovlásky viděli diváci po celém světě, uspěly i v Německu, Itálii či Maďarsku. | Blesk – D. Černovský, N. P. Thao, Česká televize, archiv autora

„Forman střídá pravdu s výmyslem, rozesmává i rozesmutňuje. Nevím, jestli to, co dělá, znamená přínos umění, ale rozhodně je to film, a málem bych to slovo napsal velkým písmenem,“ zhodnotil dílo před 55 lety filmař a novinář Jaroslav Boček (†70), i současní diváci mu dávají za pravdu. Mimochodem, film měl na zahraničních videonosičích řadu odlišných verzí. V USA například viděli navíc scénu, v níž Milda leze do údajného okna jiné slečny, ale v ložnici překvapí cizí pár.

Podívejte se na ukázku restaurované verze filmu:

Video  Legendární Formanovy Lásky se do kin vrátily v létě 2019, kdy byla uvedena jejich restaurovaná verze. • VIDEO  - Národní filmový archiv
Video se připravuje ...

O čem jsou Lásky

…a byli spolu šťastni až do rána. Andula pracuje v obuvnickém závodě, žije na internátu v malém městě a touží po lásce. Na taneční zábavě potká pražského klavíristu Mildu. Když s ním stráví noc, je přesvědčena, že právě on je ten pravý. O dalším víkendu se za ním vypraví do hlavního města. Tam se seznámí s chlapcovými rodiči a pochopí, že ji nikdo nečekal. Lásky jedné plavovlásky málem nevznikly. „Je to nejnudnější scénář, jaký jsem v posledních letech četl, naivní a nepravdivý,“ odmítal je hlavní dramaturg Barrandovského filmového studia. Naštěstí Forman uspěl.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi