Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

"Trilogie" Milénium končí: Závěrečný díl přivede Lisbeth do Prahy, Lagercrantze inspiroval Kafka

Na finále švédské ságy Milénium čekaly miliony lidí! »K jeho pražské části mě inspiroval Kafka« řekl Blesku spisovatel David Lagercrantz (57).
Na finále švédské ságy Milénium čekaly miliony lidí! »K jeho pražské části mě inspiroval Kafka« řekl Blesku spisovatel David Lagercrantz (57).  (Autor: Tonda Tran, Blesk)
Aktualizováno -
23. září 2019
07:00
Autor: Ivan D. Hladík - 
21. září 2019
10:00

Začal tam, kde nápad jeho předchůdce utnula smrt. David Lagercrantz (57) ale překvapil a uspěl. Celosvětově úspěšná sága Milénium se tak ze tří knih rozrostla na šest. Teď končí a spisovatel v posledním příběhu přivádí hackerku Lisbeth Salanderovou i do Prahy. Blesku prozradil proč.

V jednom ze stockholmských parků se najde tělo zuboženého žebráka s amputovanými prsty na rukou i nohou. Vypadá to na nešťastnou smrt bezdomovce, avšak patoložka Fredrika Nymanová se nemůže zbavit dojmu, že s mrtvým je něco v nepořádku, a proto se spojí s Mikaelem Blomkvistem. Případ probudí Mikaelův zájem, protože žebrák prý několikrát cosi breptal o švédském ministrovi obrany Johannesu Forsellovi. Byly to jen řeči paranoidního šílence, nebo měl opravdu nějaké informace o vládě? Mikael požádá o pomoc Lisbeth Salanderovou. Ta však po pohřbu Holgera Palmgrena odjela ze Švédska a neozývá se. Nikdo netuší, že pobývá v Moskvě, aby se jednou provždy vypořádala se svou sestrou Kamilou. Rozhodla se: už nehodlá být lovenou kořistí. Nyní se sama stane šelmou.

To je závěrečný díl série Milénium, která svým prvním dílem Muži, kteří nenávidí ženy (2008) rozpoutala celosvětové šílenství a zájem o severskou literaturu. Autorem prvních tří knih byl švédský novinář a spisovatel, který posmrtně roku 2008 dosáhl pozice druhého nejprodávanějšího autora beletrie na světě, Stieg Larsson (†50). Původně plánoval 10 částí, jeho vize a příběhy ale nečekaně 9. listopadu 2004 ukončil infarkt myokardu. Fanoušci Milénia, kterých od začátku byly miliony, byli doslova zoufalí. Pak se na scéně objevil jiný švédský novinář a spisovatel, autor životopisu Já jsem Zlatan Ibrahimović (2011), David Lagercrantz (57). Bylo vyhráno!

Na finále švédské ságy Milénium čekaly miliony lidí! »K jeho pražské části mě inspiroval Kafka« řekl Blesku spisovatel David Lagercrantz (57). Na finále švédské ságy Milénium čekaly miliony lidí! »K jeho pražské části mě inspiroval Kafka« řekl Blesku spisovatel David Lagercrantz (57). | Tonda Tran, Blesk

Lagercrantz dokázal využít šance a čtenářům přinesl další tři pokračování ságy. Dívka, která musí zemřít je jejím závěrečným dílem. Jaký to byl pocit, navázat na tak významnou sérii? „Mojí první rekcí bylo – JO, já se do toho pustím. Bylo to nadšení, ale potom najednou přišel strach z toho, že ten úkol nezvládnu,“ řekl Lagercrantz Blesku při své návštěvě Prahy. „Bál jsem se, že se do mě pustí kritici a čtenáři zvyklí na původní verzi.“ To se ale nestalo, všechny jeho díly byly úspěšné, čtené a vysoce hodnocené. Lagercrantz dokázal bezezbytku využít potenciál původních příběhů a připravit čtenářům zážitek, od kterého jen neradi odcházeli.

Taková je i Dívka, která musí zemřít. Doslova od prvních řádků upoutá, získá si plnou pozornost a přenese čtenáře do středu dění. Okamžitě je v akci, pohlcen příběhem, který chce číst dál a dál – do poslední tečky! „Mít strach z kritiky je motivace,“ vysvětlil autor, co pro něj i tentokrát bylo hnacím motorem. „Snažíte se pak ze sebe dostat to nejlepší, obzvlášť když máte popisovat tak drsnou, svéráznou a zároveň fascinující postavu, jakou je Lisbeth Salanderová,“ řekl. Závěrečný díl, jeho děj, přivádí tuto originální ženskou hrdinku dokonce do české metropole.

Podívejte se na pražský rozhovor s Davidem Lagercrantzem:

Video  Na finále švédské ságy Milénium čekaly miliony lidí! »K jeho pražské části mě inspiroval Kafka« řekl Blesku spisovatel David Lagercrantz (57). • VIDEO  - Tonda Tran, Ivan D. Hladík, Blesk
Video se připravuje ...

Zajímavostí je, že Lisbeth bydlí ve stejném hotelu, v jakém nyní nocoval i sám Lagercrantz. „Přemýšlel jsem nad tím, kde by mohla být, kam by mohla utíkat... Souhrou náhod má rodina chtěla jet na prázdniny do Prahy. Když jsem se tu pak procházel, po Starém Městě a okolí Pražského hradu, i vzhledem k tomu, že jsem milovník Franze Kafky, myslel jsem na Lisbeth a prostě se to zrodilo,“ prozradil, jak si při psaní vzpomněl na hlavní české město. Prozradil třeba také, kdo je prvním čtenářem jeho knih. „Manželka, vždy manželka. Ví, jak jsem citlivý na její názor, takže vždycky říká: ‚Davide, je to opravdu skvělé, je to skvělé!‘, jinak se nehnu dál,“ řekl Lagercrantz Blesku.

Přečtěte si ukázku z knihy:

David Lagercrantz: Dívka, která musí zemřít - ukázka

Milénium tedy nyní končí, drsně, temně, s oním pocitem hrozby, který čtenář prožívá. V knize, kde protagonisté i místa děje jsou pečlivě vypracována, vyvstávají ze stránek knihy a fungují tak, jak to čtenáři mají rádi. Ve videozáznamu rozhovoru ale zaznívá zásadní informace – s tímto žánrem autor nekončí, už má v hlavě nový příběh a to je skvělé. Zatím, a je to milá příležitost, můžeme strávit ještě nějaký čas s Mikaelem Blomkvistem a Lisbeth Salanderovou. A naplno si je oba užít!


David Lagercrantz

Dívka, která musí zemřít

Vydavatel: Host, 2019

Počet stran: 400

Hodnocení: 100 %

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi