Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Recenze: 100 praktických použití aromaterapie odhaluje léčivou sílu esenciálních olejů

Olejíček do aromalampy – tak zareaguje většina lidí, když vidí lahvičku s éterickým olejem. Jak na ně prozradí kniha 100 praktických použití aromaterapie.
Olejíček do aromalampy – tak zareaguje většina lidí, když vidí lahvičku s éterickým olejem. Jak na ně prozradí kniha 100 praktických použití aromaterapie.  (Autor: Práh, archiv)
Autor: Alexandra Vetkovská - 
7. října 2019
11:00

Olejíček do aromalampy – tak zareaguje většina lidí, když vidí lahvičku s éterickým olejem. Mezi nejoblíbenější patří levandule, eukalyptus či citrusy, ale i kadidlo nebo santal, je jich ale mnohem více. Jak na ně prozradí tahle kniha.

Faktem je, že rostlinné silice dokážou vnést do prostoru, v němž pobýváme, ať už je to doma, v práci nebo třeba v autě, příjemnou atmosféru. Jenže nejde jen o vůně. Sílu rostlin, koncentrovanou do kapek éterického oleje, můžeme využít především v péči o své psychické i fyzické zdraví.

Jak na to nám radí v knížce 100 praktických použití aromaterapie francouzská autorka Denièle Festy, jedna z nejuznávanějších světových odbornic v oblasti stravování, esenciálních olejů a léčivých rostlin. Publikace je zajímavým exkurzem do opojné a léčivé říše éterických olejů. Není učebnicí ani odbornou publikací, po jejímž prostudování by se ze čtenáře stal zdatný aromaterapeut. Ostatně autorka ani tuto ambici nemá, jak už naznačuje název knihy. Rozhodně to ale neznamená, že by publikace měla menší hodnotu.

Olejíček do aromalampy – tak zareaguje většina lidí, když vidí lahvičku s éterickým olejem. Jak na ně prozradí kniha 100 praktických použití aromaterapie. Olejíček do aromalampy – tak zareaguje většina lidí, když vidí lahvičku s éterickým olejem. Jak na ně prozradí kniha 100 praktických použití aromaterapie. | Práh, archiv

Naopak právě stručnost a přehlednost je jejím velkým plusem. Snadno a rychle se v ní zorientuje i naprostý laik, který s aromaterapií dosud nepřišel do styku, anebo o ní ví jen okrajově. Pro takového čtenáře může být knížka 100 praktických použití aromaterapie ideálním vstupem do kouzleného a mocného světa vůní a síly rostlin. Výhodou je i to, že díky nevelkému rozměru ji lze, co by praktického rádce v tom, jak správně a bezpečně použít některé z éterických olejů, mít stále při sobě.

Autorka čtenáře nejprve seznamuje s tím, co to je aromaterapie, na co si při ní dávat pozor, z čeho se skládají esenciální oleje, jak vybrat skutečně kvalitní, jak se liší od olejů rostlinných a především, jak je bezpečně používat. Jedna kapka silice má totiž velkou sílu, a tak při práci s nimi rozhodně neplatí, že čím více, tím lépe. Čtenář se také dozví o způsobech jejich aplikace.

Olejíček do aromalampy – tak zareaguje většina lidí, když vidí lahvičku s éterickým olejem. Jak na ně prozradí kniha 100 praktických použití aromaterapie. Olejíček do aromalampy – tak zareaguje většina lidí, když vidí lahvičku s éterickým olejem. Jak na ně prozradí kniha 100 praktických použití aromaterapie. | Práh, archiv

Další kapitola je věnována 20 nejužitečnějším esenciálním olejům, které mohou při běžných zdravotních obtížích přijít vhod. Nechybí ani přehledná tabulka rostlinných olejů, které rovněž mají pozitivní účinky na tělo a především jsou vhodné na ředění esenciálních olejů. Největší část publikace přináší oněch slíbených 100 rad, jak prakticky použít aromaterapii, a to jak při problémech s pletí, při bolestech kloubů, břicha, hlavy, zubů, astmatu, tak při virózách, rýmě, popáleninách, ale i při smutku a depresích, či v boji s nadváhou a mnoha dalších obtížích.

Stručně shrnuto – knížka rozměrem nevelká, ale velmi užitečná a inspirující pro ty, kteří při péči o své zdraví a pohodu dávají přednost léčivé síle přírody.

Hodnocení: 100 %

Denièle Festy

100 praktických použití aromaterapie

Vydavatel: Práh, 2017

Počet stran: 147

Zobrazit celou diskusi