Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

BH90210: Devadesátkový hit je zpět s neúplnou partou a novým stylem vyprávění

Autor: Ivan D. Hladík - 
24. srpna 2019
16:30

Nostalgie. To je nejčastěji skloňované slovo, díky němuž si úvodní díly nových příběhů hrdinů z ikonického hitu 90. let nenechaly ujít miliony diváků. Brenda, Brandon, Donna, Kelly… ti všichni jsou zpět, tentokrát ale sami za sebe.

Když v roce 2008 na obrazovky vstupoval seriál 90210: Nová generace, mnoho z dnešních čtyřicátníků zajásalo. Svou partu chtěli zpátky. Tento neslavný pokus ale nakonec přinesl jen nízkou úroveň i hodnocení, naivní scénář a bůhví proč i pět řad, sotva sledovaných a rozhodně ne nijak zapamatovatelných. Pak ale přišla zpráva, na kterou čekali všichni ti, kdo se seriálem Beverly Hills 90210 (1990 až 2000) a osudy jeho postav vyrůstali, překonávali vlastní puberťácké starosti a inspirovali se módou či stylem americké smetánky.

BH90210: Brenda, Brandon, Donna, Kelly… ti všichni jsou zpět, tentokrát ale sami za sebe. BH90210: Brenda, Brandon, Donna, Kelly… ti všichni jsou zpět, tentokrát ale sami za sebe. | Fox Network

Miliony fanoušků Steva, Brandona, Andrey, Dylana, Kelly, Brendy, Davida či Donny ani nedýchali, když v prosinci 2018 magazín Deadline Hollywood oznámil plánované seriálové setkání „po třiceti letech“ (je to „jen“ 29, ale kdo by to počítal). Překvapením byla i zpráva, že za celým projektem a spoluprací na scénářích stojí právě představitelky Donny a Kelly, tedy Tori Spellingová (46), dcera Aarona Spellinga (†83), krále televizních show a seriálových hitů 70. a 80. let, jenž byl dokonce roku 1999 zapsán do Guinessovy knihy rekordů jako nejplodnější televizní producent. Její kamarádkou a kolegyní je Jennie Garthová (47), které se velké plátno po většinu kariéry vyhýbá. Jejich odvážný a zvědavě či s despektem sledovaný projekt se nakonec uskutečnil, pod názvem BH90210 si odbyl svou premiéru 7. srpna 2019 na stanici Fox.

BH90210: Brenda, Brandon, Donna, Kelly… ti všichni jsou zpět, tentokrát ale sami za sebe. BH90210: Brenda, Brandon, Donna, Kelly… ti všichni jsou zpět, tentokrát ale sami za sebe. | Fox Network

S retro restaurací Peach Pit se tak na obrazovky vrátili z větší části také herci původního obsazení: Gabrielle Carterisová (58) jako Andrea Zuckermanová, Shannen Dohertyová (48) jako Brenda Walshová, Jennie Garthová jako Kelly Taylorová, Brian Austin Green (46) jako David Silver, Jason Priestley (49) jako Brandon Walsh, Tori Spellingová jako Donna Martinová, Ian Ziering (55) jako Steve Sanders. Chybí však Luke Perry (†52), který letos po masivní cévní mozkové příhodě v pondělí 4. března zemřel.

Po pokusech o restart legendy tentokrát přichází seriál BH90210 s novým příběhem. Vše začíná setkáním u příležitosti 30. výročí původního seriálu v Las Vegas, kam přijíždějí představitelé kdysi slavných teenagerů. Jejich osobní životy šest sezón původního seriálu poznamenalo, především po profesní stránce. Podobné slávy už se nedočkali. Nyní se každý z nich potýká s vlastními radostmi i strastmi. Tori je až po krk ve finanční tísni po boku neschopného manžela a šesti dětí. Jennie se hroutí další manželství, ve vztazích mají slušné trable i Ian nebo Jason (kterého právě vyhodili z režisérského postu poté, co napadl svého herce). Zatímco Shannen kdesi zachraňuje ohrožená zvířata, Gabrielle na prahu šedesátky objevuje vlastní sexualitu. Brian upřednostnil kariéru partnerky před svojí a z někdejšího idola dívek je domácí puťka. Všichni zkrátka zestárli, stejně jako jejich fanoušci.

Podívejte se na upoutávku, ukázky a znělku seriálu:

Video  BH90210: Brenda, Brandon, Donna, Kelly… ti všichni jsou zpět, tentokrát ale sami za sebe. • VIDEO  - Fox Network
Video se připravuje ...

Jaké to všechno je po prvních odvysílaných dílech? Diváci se rozhodně rozdělili na dva tábory, taktéž recenzenti. Někteří vyčítají seriálu, že těží z oné nostalgie (a té je sakra hodně, už jen během úvodní znělky). Druzí chválí autory za nápad podívat se na ikonický seriál z jiného úhlu, nesnažit se navázat na původní příběhy a přece přinést diváctvu oblíbené postavy (trochu jako chytrá horákyně). První si stěžují na plytké dialogy, druzí připomínají hity jako Rocky, na které se také nikdo nedívá kvůli propracovaným textům.

BH90210: Brenda, Brandon, Donna, Kelly… ti všichni jsou zpět, tentokrát ale sami za sebe. BH90210: Brenda, Brandon, Donna, Kelly… ti všichni jsou zpět, tentokrát ale sami za sebe. | Fox Network

Přestože pravdu mají oba tábory, je třeba říct, že si zatím BH90210 nevede vůbec špatně. V jednotlivých obrazech je dost prostoru pro vtip a nadsázku, především potěší, že herci se nezdráhají rýpnout si do vlastního soukromí. Obsahuje i dramatičtější chvíle, zklamání, strach, ale také radost a štěstí, tedy všechno, co sami diváci znají a proč sledují podobné seriály. BH90210, stejně jako jeho předchůdce, nikdy nebude ve výběru top seriálů, ale určitě zůstane ve vzpomínkách dnes už dospělých diváků původních epizod. A ti si i nové vyprávění nechají líbit. Své hrdiny znají, rozumějí jim, také za sebou mají řadu životních kotrmelců. A tak není důvod, aby si neodpočinuli u starých dobrých přátel.

Hodnocení: 70 %

BH90210

Komedie / Drama / Romantický

Premiéra: 7. 8. 2019, Fox Network

USA, 2019, 43 minut / díl

Režie: E. A. Rosenbaum, J. Priestley a další.

Kamera: Matt Sakatani Roe

Hudba: Brian H. Kim

Hrají: Jason Priestley, Shannen Doherty, Ian Ziering, Tori Spelling, Brian Austin Green, Jennie Garth, Gabrielle Carteris, Jason Tremblay, Ali Liebert, La La Anthony, Ivan Sergei, Vanessa Lachey, Veronika Hadravá a další.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

lenny ( 25. srpna 2019 07:13 )

Tak do toho jdu! Zlatý dětství...

Zobrazit celou diskusi