Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Florencino knihkupectví: „Za roli jsem dostal tři flašky,“ přiznal Blesku hvězdný Bill Nighy

Autor: Ivan D. Hladík - 
30. července 2019
08:00

Tenhle film dojímá, hladí, dokáže ale i rozbouřit emoce. Nejvíce si ho užijí milovníci knih, ostatním pak nabízí boj s maloměšťáckou nadutostí a s touhou dosáhnout svých snů. Vítejte ve Florencině knihkupectví, v němž září i rocker z Lásky nebeské Bill Nighy (69).

Film oslavující lásku ke knihám je adaptací slavného románu Penelope Fitzgeraldové z roku 1978, odehrávající se v ospalém anglickém městečku 50. let. Právě tady se Florence Greenová (Emily Mortimerová, 47) rozhodne otevřít knihkupectví s progresivní moderní literaturou, aby se po smrti manžela jen neutápěla v žalu. Tiché městečko Hardborough, nedotčené sociální či sexuální revolucí, které probíhají ve vzdálených velkoměstech, ale není na provokativní díla současné literatury připraveno.

Florencino knihkupectví dojímá, hladí, dokáže ale i rozbouřit emoce - od 18. 7. 2019 i v českých kinech. Florencino knihkupectví dojímá, hladí, dokáže ale i rozbouřit emoce - od 18. 7. 2019 i v českých kinech. | Film Europe, Blesk

Když Florence začne propagovat klasická díla soudobé prózy, jakými jsou například Nabokovova „Lolita“ nebo „451 stupňů Fahrenheita“ Raye Bradburyho, v místních maloměšťácích probudí dlouho potlačované emoce. Navíc svými činy rozhněvá manipulativní a pomstychtivou doyenku místní společnosti Violet Gamartovou (Patricia Clarksonová, 59), v níž změny prosazované hlavní hrdinkou vzbudí žárlivost pramenící z uražené ješitnosti, a rozhodne se Florence její plán překazit. Na své straně má navíc nečekaného spojence v podobě podivínského Edmunda Brundishe (Bill Nighy, 69). Do českých kin film 18. července uvedla společnost Film Europe.

Film Florencino knihkupectví, natočený podle románu nominovaného na cenu Booker Prize, se odehrává v britském Hardboroughu v Suffolku, kde na vás dýchá stejně tak atmosféra viktoriánských časů, jako maloměšťácká zatvrzelost, pýcha a zároveň obavy před vším novým (a tolik lákavým). Španělská režisérka Isabel Coixetová (59) je pak rozhodně nejlepším tvůrcem, jaký mohl knihu přetavit do filmové podoby. Neutápí se v beznaději, postavy na plátně působí syrovým, ryzím dojmem, a přitom zůstávají literárně kouzelné. Na necelé dvě hodiny diváka plně získá příběhem, ničím na něj netlačí, jen předkládá příběh, který jej baví sledovat.

Podívejte se na upoutávku k filmu:

Video  Florencino knihkupectví dojímá, hladí, dokáže ale i rozbouřit emoce - od 18. 7. 2019 i v českých kinech. • VIDEO  - Film Europe, Blesk
Video se připravuje ...

Uspěje Florence a najde svůj ztracený klid? Kdo je onen záhadný pan Brundish, žijící osamělý ve velkém domě? Čeho všeho je schopná Violet? Na všechny otázky se divákovi dostává odpovědí, které jsou mnohdy překvapivé, prostřednictvím vynikajících hereckých představitelů postav tak typických a tak anglických. Hlavní role se ujala Emily Mortimerová, již si pamatujeme naposledy z pohádkového příběhu Mary Poppins se vrací (2018). Chladnou Violet vystřihla bravurně Patricie Clarksonová, jíž mrchy vysloveně jdou a která zazářila v seriálech Ostré předměty (2018) nebo Dům z karet (2017). Nechybí ani velký britský hráč Bill Nighy, který snad ani neumí být průměrný.

Florencino knihkupectví dojímá, hladí, dokáže ale i rozbouřit emoce - od 18. 7. 2019 i v českých kinech. Florencino knihkupectví dojímá, hladí, dokáže ale i rozbouřit emoce - od 18. 7. 2019 i v českých kinech. | Film Europe, Blesk

Jakoukoli svou roli, menší či větší, už stokrát učinil výraznou a nezapomenutelnou. O to více, oč je mu samotnému téma blízké. Jak to má s knihami a jaký honorář za roli ve filmu obdržel, prozradil Blesku při své loňské vánoční návštěvě Prahy. „Knihy vnímám jako odměnu za všechno, co dělám. Čtu pořád a jsem doslova závislý na nezávislých knihkupectvích,“ řekl Bill Nighy Blesku. „Ten román, podle kterého byl film natočen, patří k mým nejoblíbenějším. Mám moc rád i Emily Mortimerovou a režisérku Isabel Coixetovou,“ uvedl herec. „Ona ročně vyrobí pět set láhví olivového oleje, a protože na film neměla zrovna velký rozpočet, dala mi tři láhve toho oleje a dres Barcelony s mým jménem,“ dodal Nighy.

Pokud také máte jen trochu rádi knihy a dobré filmy, určitě si Florencino knihkupectví nenechte ujít ani vy. Právě otevírá a jeho nabídka vaše srdce potěší.

Hodnocení: 90 %

Florencino knihkupectví

Drama

Česká premiéra: 18. 7. 2019, Film Europe

Německo / Španělsko / V. Británie, 2017, 113 min

Režie: Isabel Coixet

Předloha: Penelope Fitzgerald (kniha)

Scénář: Isabel Coixet

Hudba: Alfonso de Vilallonga

Hrají: Emily Mortimer, Bill Nighy, Patricia Clarkson, Honor Kneafsey, Michael Fitzgerald, Jorge Suquet, Frances Barber a další.

Zobrazit celou diskusi