Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tyhle prázdniny ještě mohou být proklatě děsivé, na vraždy láká vybraná společnost

  • Autor: Ivan D. Hladík - 
    4. 8. 2019
    08:00

    Že stát se svědkem vraždy může být docela fajn způsob, jak prožít dovolenou, by asi věřil málokdo. Když se to ale stane ve francouzském letovisku, kde náhodou čerpá síly i komisař Maigret, nebo na pobřeží Lamanšského průlivu ve společnosti Hercula Poirota, o zábavu je postaráno.

    Tak se přiznejte, kde právě jste? Na pláži azurového moře obklopeni ochotnými číšníky s podnosy plnými osvěžujících drinků? Nebo v zaměstnání, nervózně vyhlížející konec pracovní doby a stýskající si po dovolené, která už je zase pryč? Můžete si ji směle prodloužit a prožít příjemně tajuplné a napínavé dny nebo alespoň hodiny ve společnosti skutečných mistrů. Dvojici „dovolenkových“ detektivek pro tohle léto nabízí vydavatelství OneHotBook, bezesporu nejúspěšnější tvůrci audioknih českého trhu. Tentokrát tu vdechli hlas příběhům Agathy Christieové (†85) a Georgese Simenona (†86).

  • 1.Maigret na dovolené

    Proč musela dívka z pokoje číslo patnáct zemřít řeší v audioknize Maigret na dovolené detektiv Georgese Simenona. Proč musela dívka z pokoje číslo patnáct zemřít řeší v audioknize Maigret na dovolené detektiv Georgese Simenona. | OneHotBook

    „Jsem zde na dovolené. Nejsem pověřen žádným vyšetřováním,“ přesvědčuje spíše sám sebe hlasem barda české audioknihy Jana Vlasáka (76) komisař Maigret. Od pobytu v malém francouzském letovisku Les Sables d’Olonne si totiž slibuje především odpočinek. Pak je ale konfrontován se snad nejtragičtějším případem své kariéry, který začne podivným vzkazem: Pro smilování boží, požádejte o návštěvu u pacientky na čísle 15. Najde ho v kapse po návratu z nemocnice, kde museli kvůli zánětu slepého střeva nečekaně hospitalizovat paní Maigretovou. Než ovšem stihne přání vyhovět, dívka z pokoje číslo patnáct zemře.

    Poslechněte si ukázku z audioknihy:

    Když už padlo jméno Vlasák, musí padnout i druhé, Hynek Pekárek (60). Tento audioknižní režisér je zárukou, že se vám do uší dostává kvalitně zpracovaný příběh, jakým Maigret na dovolené bezpochyby je. Kromě toho, že je nestárnoucí klasikou, překvapí možná mnohé posluchače svým moderním „střihem“, přestože poprvé byl vydán roku 1948. Dokáže zaujmout, slova postupně skládají obraz, jenž posluchače nutí objevit ještě alespoň kousek. Vlasák je pak dokonalým interpretem knihy, jeho hlas Maigreta i další postavy zhmotňuje, otevírá všechna tajemství provinčního městečka, kde kdosi vraždil. Košatý román rozhodně patří k nejlepším autorovým pracím, silným a strhujícím. V nové audioknižní podobě mu pak nelze vytknout vůbec nic.

    Hodnocení: 100 %

    Georges Simenon

    Maigret na dovolené

    Režie: Hynek Pekárek

    Interpret: Jan Vlasák

    Délka nahrávky: 5 hodin 4 minuty

    Vydavatel: OneHotBook, 2019

  • 2.Zlo pod sluncem

    „Jsem tu, abych si užíval dovolenou. Na zločin vůbec nemyslím,“ tvrdí Hercule Poirot v audioknize Zlo pod sluncem. „Jsem tu, abych si užíval dovolenou. Na zločin vůbec nemyslím,“ tvrdí Hercule Poirot v audioknize Zlo pod sluncem. | OneHotBook

    „Jsem tu, abych si užíval dovolenou. Na zločin vůbec nemyslím,“ tvrdí i Hercule Poirot domnívající se, že si na tichém ostrůvku při pobřeží Lamanšského průlivu bude užívat zaslouženou rekreaci, ale vražda bývalé herečky Arleny Marshallové mu překazila plány. Místo koupání v moři, chytání bronzu, vyjížděk na lodičkách či relaxace pod slunečníkem je zatažen do vyšetřování. Kdo měl však motiv krasavici zavraždit? Inu, skoro každý. Ať už z lásky, nenávisti, žárlivosti nebo z touhy po penězích…

    Poslechněte si ukázku z audioknihy:

    Tak atraktivní téma, tak dobře napsané s citem pro detail a jemný suchý humor… to dokáže jen Agatha Christieová, zvláště, je-li hrdinou příběhu Hercule Poirot. A o to příjemnější, je-li interpretem audioknihy Lukáš Hlavica (53), který už posluchače přesvědčil o svých vypravěčských schopnostech tituly Mortdecai - Záhadný případ s knírem (2015) či poirotovským případem Vražda v Orient expresu (cena za nejlepší jednohlasou audioknihu v klání Asociace vydavatelů audioknih Audiokniha roku 2017). Zlo pod sluncem je kultivovaný, kvalitní počin, skutečný balzám pro milovníky žánru. Poirot to opět nemá jednoduché, ale přesto se posluchač necítí zmateně, naopak klouže na vlnách příběhu plného napětí a mistrně vytvořených postav tak, jak to má nejraději.

    Hodnocení: 95 %

    Agatha Christie

    Zlo pod sluncem

    Režie: Michal Bureš

    Interpret: Lukáš Hlavica

    Délka nahrávky: 7 hodin 58 minut

    Vydavatel: OneHotBook, 2019

Zobrazit celou diskusi