Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Fenomén Stranger Things: Skvělý v třetí seriálové řadě i knize odhalující počátek hrůz v Hawkinsu

Stranger Things: Temný experiment od Gwendy Bondové otevírá dosud nepoznanou součást děje.
Stranger Things: Temný experiment od Gwendy Bondové otevírá dosud nepoznanou součást děje.  (Autor: Blesk)
Autor: Ivan D. Hladík - 
22. července 2019
08:30

Mysleli jste si, že všechna temnota, děsivá stvoření a tajemství Hawkinsu jsou pryč? Omyl. Jsou zpět a hned dvakrát. V nové seriálové řadě, považované možná za nejlepší a v knize odhalující původ všeho.

Když bratři Matt a Ross Dufferovi (oba 35) přišli v létě 2016 s hororovým seriálem Stranger Things na Netflix, těžko si někdo mohl představit, že retro výprava do 80. let s příchutí sci-fi, která je plná sotva pubertálních prcků, vyvolá takový ohlas. Podařilo se poprvé, podruhé a nyní i potřetí, kdy seriál nabral druhý dech a navíc sakra silný! Tentokrát už parta ryzích puberťáků z městečka Hawkins chce jen prožít klidné léto. Přidejte se...

Temné události, po kterých se zbavili vědců z místní laboratoře a na kloub přišli všem záhadám, jsou pryč. Lucas (Caleb McLaughlin, 17) a Mike (Finn Wolfhard, 16) intenzivně prožívají první lásky. Stranou zůstává stále dětský Will (Noah Schnappi, 14) a tak trochu i Dustin (Gaten Matarazzo, 16), jenž se po návratu z tábora chlubí románkem se Suzie (Gabriella Pizzolová, 16).

Jednou z nejoblíbenějších postav je Dustin (Gaten Matarazzo, 16). I tentokrát sehraje důležitou roli. Jednou z nejoblíbenějších postav je Dustin (Gaten Matarazzo, 16). I tentokrát sehraje důležitou roli. | Netflix

Kamarádky Eleven (Millie Bobby Brownová, 15) a Max (Sadie Sinková, 17) mají holčičí starosti, vzdálené vzpomínkám na monstra z jiné dimenze. Jenže ta ještě nechtějí být zapomenuta a vracejí se, tentokrát mnohem zákeřněji. V příběhu nechybí ani další staří známí včetně Joyce Byersové v podání Winony Riderové (47). A jak se autorům i hercům nové pokračování vydařilo?

Podívejte se na upoutávku třetí řady seriálu:

Video  Upoutávka třetí řady seriálu Stranger Things, který vypustila internetová televize Netflix ve čtvrtek 4. července. • VIDEO  - Netflix
Video se připravuje ...

Jednoduše – na výbornou! Nechybí humor, napětí, nečekané zvraty a překvapení, dojemné i romantické okamžiky. Tenhle koktejl si zkrátka divák užívá všech osm dílů. Styl „osmdesátek“ tentokrát oblékl i obří obchodní dům, kde se odehrává podstatná část děje a důkazem toho, jak seriál funguje, je fakt, že tohle retro si užívají i generace diváků, které se narodily až po vstupu do nového milénia. Ti všichni pak dostávají do rukou skvělý bonus v podobě knihy Stranger Things: Temný experiment od Gwendy Bondové (43).

Tento prequel, tedy příběh před příběhem, totiž otevírá dosud nepoznanou součást děje. Začíná v létě roku 1969. Jistá Terry Ivesová studuje na univerzitě v srdci Indiany - daleko od předních linií války ve Vietnamu nebo ohnivých protestů ve Washingtonu. Svět se mění a Terry to nechce sledovat z povzdálí. Přihlásí se proto jako testovací subjekt do vládního experimentu s kódovým označením MKULTRA, probíhajícím v Hawkinsu. Do života si ale pustí neoznačené dodávky, laboratoř ukrytou hluboko v lese, látky, které mění lidskou mysl… a tajemství, jemuž Terry musí nutně přijít na kloub. Za zdmi laboratoře a pronikavým pohledem jejího ředitele doktora Martina Brennera se totiž možná skrývá větší tajemství, než si Terry vůbec dokáže představit.

Podívejte se na knižní upoutávku Stranger Things: Temný experiment:

Video  Stranger Things: Temný experiment od Gwendy Bondové otevírá dosud nepoznanou součást děje. • VIDEO  - Fobos
Video se připravuje ...

Přestože je autorka na seznamu New York Times mezi autory bestsellerových románů, u nás její knihy zatím známé nejsou. A je to škoda. Knihou Stranger Things: Temný experiment totiž dokazuje, že vyprávět umí. Čtenářům se špetkou představivosti stejně jako laboratoř v Hawkinsu otevírá brány do jiného světa. Odhaluje skutečnosti, které se odehrály předtím, než se zrodila Eleven. A odvedla precizní práci, zcela s respektem k seriálu.

Vypráví stejným tempem, nabízí nové postavy tak samozřejmě, že okamžitě zapadají do kontextu Stranger Things. Přestože divák seriálu ví, co bude následovat, hltá každý další řádek. Kniha naprosto funguje i bez monster, která teprve vyčkávají v budoucnosti. Čtenáři umožňuje být šéfem výpravy, efektů a castingovým agentem – vytvořit si jeho vizuální stránku po svém. Šanci odhalit víc si fanoušci nejen zaslouží, ale hlavně užijí!

Hodnocení: 100 %

Gwenda Bond

Stranger Things: Temný experiment

Vydavatel: Fobos, 2019

Počet stran: 320

LucieLily ( 22. července 2019 11:58 )

Tak to se těším!!!

Zobrazit celou diskusi