Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Melancholičtí i pozitivní. The Cure nadchli Colours a stali se vrcholem festivalu

Video se připravuje ...
Autor: Hana Langrová - 
21. července 2019
07:20

The Cure se po třech letech vrátili do Česka. Tentokrát se stali vrcholem největšího tuzemského festivalu Colours of Ostrava. Zpěvák Robert Smith byl ve výtečné náladě a publikum si užilo hity jako Friday i'm in love, Close to Me nebo Boys Don't Cry. Zastávka kapely v Česku byla krátká, The Cure přiletěli chvíli před vystoupením soukromým tryskáčem a krátce po něm zase odletěli.

Lepší zlatý hřeb nejenom sobotního večera si Colours nemohly přát. Naléhavý zpěv, propracovaná basová linka i melodické klávesy. To všechno udělalo za ta léta z The Cure jednu z nejzásadnějších kapel hudební historie.

Osmdesátková legenda dorazila ve výborné formě a frontman Robert Smith si po většinu času držel kamennou tvář a ležérní postoj, tak jak ho diváci desítky let znají.

Po celou dobu se kapele dařilo zdařile balancovat mezi melancholickou náladou, která je pro ni tak typická, a radostí z hraní a pozitivní náladou. Pochmurně laděné skladby jako Lovesong, Plainsong, Pictures of You nebo The Forest střídaly melodické hitové věci jako In Between Day nebo Just Like Heaven.

Robert Smith konečně ukázal svou tvář

Zatímco před téměř třemi lety se v O2 areně se fanoušům zpěvák neukázal a kamera, která snímala dění na jevišti, přenášela pouze nohy hudebníků. Na Colours jela plátna naplno.

Tváří i duší bandu je šedesátiletý muž s podmalovanýma očima, červenou rtěnkou a rozčepýřenými vlasy.

Závěr festivalového setu byl vyloženě pozitivní. Během přídavků Smith doslova pookřál a vyrazil pouze s mikrofonem na molo, aby si užil návštěvníky Colours pěkně z blízka. Při songu Close to Me se smál na celé kolo a tančil. 

Největší úspěch měl samozřejmě zásadní hit kapely Friday I'm in Love. Britská ikona osmdesátek se rozloučila kusem Boys Don't Cry. A rozhodně ne depresivně a pesimisticky, jak ji příznivci a hudební historie zná. 


Zobrazit celou diskusi