„Kampa Střed Světa“ není žádným nováčkem mezi pražskými festivaly. Sousedské setkání včera ožilo již pojedenácté v řadě. „Festival vznikl jako reakce na snahu tehdejší radnice Prahy 1 velmi brutálně a necitlivě park ‚rekonstruovat‘, tedy v podstatě zničit. Záchrana se po několika letech podařila, dnes je tady festival spíše takovou oslavou parku a příchodu jara. Zároveň také příležitostí se potkat s místními,“ prozradil jeden z organizátorů Martin Kotas, který pochází z první městské části. 

Přestože první ročník akce se nesl zejména v duchu protestu proti tehdejšímu vedení radnice, dnes na festivalu panuje veselá atmosféra. Je vidět skupinky mladých sedících i ležících návštěvníků po celé ploše trávníku, skotačící děti tvořící vesmírné lodě, obrovský stan s malými návštěvníky hltajícími každé slovo komediálních herců i tančící dospělé na bluesové a bigbítové kapely. „Bydlíme nedaleko na Malé Straně. Chodíme sem pravidelně celá rodina, každý člen si totiž přijde na své,“ chválila akci Pražanka Iveta.

Park je takřka bez chybičky

Samotní pořadatelé vnímají od prvních festivalů pokrok. „Některé ročníky jsme si připadali jako na horské dráze. Teď už máme stálou podporu Prahy 1, tak snad nám to vydrží,“ těšil se z akce Kotas. „Je zázrakem, že se Kampa dožila dnešní doby v této podobě. Určitě je nutné ji zvelebovat a některé konkrétní věci opravit. Týká se to především povodněmi zničeného trávníku. Ale nijak výrazně bych do její současné podoby nezasahoval,“ promlouval za místní organizátor.

Kampu milujeme. Chodíme sem ve volná odpoledne. Někdy cvičit, někdy pouštět draky,“ řekl pro Blesk.cz místní obyvatel Tomáš, který si hověl usazen v trávě s partou přátel. Ačkoli je akce zamýšlena jako sousedská slavnost, trávníky zaplnili i přespolní z jiných městských částí, kteří měli chuť relaxovat pod širým nebem. „Není nad živou hudbu a pivko s kamarády,“ uvedl Václav z Černého Mostu.

Podívejte se, jak si to tu sousedé užili:

Fotogalerie
35 fotografií