Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Recenze: Klan se svou krvavou válečnicí pobaví mladší, ale nezaujme dospělé

Recenze: Klan se svou krvavou válečnicí pobaví mladší, ale nezaujme dospělé
Recenze: Klan se svou krvavou válečnicí pobaví mladší, ale nezaujme dospělé  (Autor: nakladatelství Fragment)
Autor: dce - 
18. února 2019
14:05

Znepřátelené klany a jedna unesená bojovnice, která má všechno změnit. V své knize Adrienne Young na oblíbený motiv Romea a Julie našroubovala postavy vikingů a jejich krvelačné bitvy. Ačkoliv je příběh plný patosu a očekávatelný dějový "zvratů", překvapivě novela jako celek funguje a své čtenáře si rozhodně získá.

Sedmnáctiletou Eelyn vychovali jako vikingskou válečnice - krvežíznivě se vrhá do boje proti znepřátelenému klanu, který ji před pěti lety zabil bratra. Jenže právě milovaného Iriho spatří při boji, dokonce jí zachrání život. Druhý den se objeví znovu - není duch, ale bojuje na straně protivníka -, ale aby zabránil jejímu zabití, musí ji odvléct do tábora nepřítele, kam Iri teď patří.

Stane se z ní otrok, ale jen naoko, aby nezemřela. Iri ji plánuje dostat zpátky domů. Jenže během pár dní se všechno změní. Eelyn pochopí, že její nepřátelé vlastně nejsou špatní lidé a i ona má příležitost jim ukázat, jaká je ve skutečnosti.

Bývali to upíři, zombíci a teď vikingové - nový trend pro young adult romány tak trošku určil i populární seriál Vikingové, který se pro mladší publikum rozhodně nehodí. I Klan je řádně krvavý a deskriptivní v bitevních sekvencích. Jinde je ale kniha jednoznačně určená pro mládež.

Autorka si do detailů pohrála s popisy scenérií, kulisy jsou skutečně bohaté a nenechávají nic náhodě. Oproti tomu ale příliš nezabíhá do podrobností ohledně historie a reality života vikingů a drží se čistě obecných sdělení.

Každá z postav má v příběhu jasné místo a roli, kterou do puntíku plní a nepřináší žádný šok, který by mohl příběhem otřást v základech. Není zde žádný výbušný konflikt a vše si hezky ubíhá přesně načrtnutým směrem s jasný výsledkem. Pro většinu tak Klan bude oddechovkou, od které víc neočekává, pro pár náročnějších nezáživným čtením bez překvapení.


Adrienne Young

Klan

nakladatelství Fragment, 2019

320 stran

Hodnocení: 75 %

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi