Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Recenze: Promyšlená Čtvrtá opice vás chytne a nepustí do poslední stránky

Kniha Čtvrtá opice spisovatele J. D. Barkera vás chytne a nepustí od první do poslední stránky.
Kniha Čtvrtá opice spisovatele J. D. Barkera vás chytne a nepustí od první do poslední stránky.  (Autor: Domino, J. D. Barker)
Autor: Ivan D. Hladík - 
16. prosince 2018
08:00

Je perfekcionalista, je neuchopitelný, je psychopat. Přezdívá se mu Opičí vrah. Je to zabiják s pokřiveným viděním světa a s absolutní absencí soucitu.

Detektiv Sam Porter vraha pronásleduje dlouhých pět let a po celou tu dobu od něj dostává balíčky s děsivým obsahem. Každá doručená zásilka obsahuje část těla zavražděné oběti. Teď ale došlo k významnému zvratu v pátrání: Porterovi se dostal do ruky vrahův deník. Podaří se mu z šílencových zápisků vydedukovat jeho osobnost? Dokáže rozklíčovat motivy jeho jednání? Pokud uspěje, mohl by dosáhnout něčeho donedávna nepředstavitelného – totiž najít příští Opičákovu oběť dřív, než bude pozdě.

Začtěte se do ukázky z knihy:

Čtvrtá opice

Pokud čtenář po tomto krátkém představení děje knihy Jonathana Dylana Barkera (47), světově uznávaného bestsellerového autora, po titulu skutečně sáhne, udělá jen dobře. První díl budoucí trilogie představuje sympaťáka Sama Portera a jeho neméně skvělý tým. Zejména pak ale čtenářům přibližuje tvůrce strhujícího příběhu, od kterého skutečně nebudete chtít vstát. Tentokrát se nerozpakuji tuto knihu doporučit jako tip pro vánoční dárek, kterým stoprocentně zabodujete u každého milovníka dobrých detektivek.

Kniha Čtvrtá opice spisovatele J. D. Barkera (na fotografii) vás chytne a nepustí od první do poslední stránky. Kniha Čtvrtá opice spisovatele J. D. Barkera (na fotografii) vás chytne a nepustí od první do poslední stránky. | Domino, J. D. Barker

Čtvrtá opice nemá snad ani jediné slabší místo. Děj nevázne, naopak uhání vpřed přímo filmovým tempem, do kterého se čtenář s radostí a očekáváním noří. Za vyzdvihnutí stojí „deníková“ časová rovina, jež je bravurním autorským majstrštykem. A co říká sám autor na to, že Čtvrtá opice byla označena jako mix filmu Sedm a Mlčení jehňátek? Na čtenáře tak zcela jistě působí, ale se jimi Barker skutečně inspirovat coby autor? „Inspirace přichází z mnoha míst, je obtížné je konkrétně vyjmenovat. Námět na Čtvrtou opici jsem nosil v hlavě několik let, ale celá dějová linka se zrodila díky jedné víceméně banální situaci, jejímž jsem byl náhodným svědkem. Neřekl bych tedy, že Sedm či Mlčení jehňátek pro mě byly přímou inspirací,“ řekl.

Zároveň ale dodává, že knihy Thomase Harrise by měly být povinnou četbou pro každého, kdo zamýšlí psát thrillery. „Jsou dokonalé. Film Sedm neměl nikdy knižní podobu, ale je jisté, že by to taky byl fantastický thriller. Být přirovnán k oběma těmto kultovním záležitostem je tedy pro mě obrovský kompliment,“ dodal autor. Čtvrtou opici nelze jinak, než doporučit s tím, že označení Světový bestseller si titul zaslouží zcela oprávněně.

Hodnocení: 100 %

J. D. Barker

Čtvrtá opice

Vydavatel: Domino, 2018

Počet stran: 447

Zobrazit celou diskusi