Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mars. v kinech: Přežije NASA partu českých pitomců?

Autor: Martin Valeš - 
7. listopadu 2018
14:39

Dobývání kosmu je stále ještě doménou špičkově trénovaných specialistů, ovšem za humny už jsou lety prvních výletníků se soukromými společnostmi – skutečná vesmírná turistika. Čeští filmaři se podívali ještě o kus dál: jak to bude vypadat, až Mars tak nějak vyjde z módy a vydá se tam banda blbečků. Do kin přišel unikátní Mars., který natočili na skutečné výzkumné základně.


Bohatý kšeftař (v podání Tomáše Jeřábka – známého jako zkaženého bankéře z reklamy) se snoubenkou (Halka Je Třešňáková, jeho skutečná žena, jinak sekretářka Tondy Blaníka) a klasický pitomoučká hvězdička reality show Vendy (Petra Nesvačilová). To je »náklad«, s nímž se musí popasovat trojice profesionálních astronautů (Jiří Havelka, Petr Prokop, Tereza Nvotová). Nemají to lehké, zvláště když je po přistání na chátrající marťanské základně uvítá taky nějak poblázněný robot (Ondřej Doule).

Příběh se těžko popisuje, ale v tomto případě není moc podstatný. „Původní záměr byl natočit osvětový materiál, ani jsme nevěděli, jestli to bude sitkom, nebo dokument,“ popsal Blesku Doule, jeden z producentů filmu a velitel expedice (viz rozhovor v deníku Blesk, 17. 10.). Mars. totiž nevznikal jako běžný film, nýbrž jako vědecký experiment. Vesmírný architekt Doule podal přihlášku na pouštní základnu v Utahu, kde studenti a vědci simulují výpravy na Mars. Místo vědeckých experimentů ale česká výprava natáčela film. S omezeným štábem, omezenými zdroji (peněz i vody…), v omezeném prostředí.

Video  Mars. Přežije NASA partu českých pitomců?  - Mars.
Video se připravuje ...

Scénář byl poněkud improvizovaný, »punkový«, jak říkají tvůrci. A stejně punkové jsou i gagy. Některé se samy nabízejí (barbínovitá celebritka), jiné vyšly z reality. Například na americké základně musí veškerá oficiální komunikace probíhat anglicky, totéž platí na filmové výpravě – ovšem turisté na to samozřejmě kašlou, film je celý »čengliš«, tu s anglickými, tu s českými titulky.

Na film se také docela hezky kouká, díky natáčení v exotické pustině a kontrastující vědecké základně, která je už pořádně ošuntělá a připomíná studentskou kolej nutně potřebující rekonstrukci. To vše je realita, ateliéry či zvláštní efekty netřeba.

Mars. bude těžko soupeřit s hollywoodskými blockbustery, ale pokud vás baví Červený trpaslík nebo nedávný český seriál Kosmo, bude se vám taky líbit. Story i gagy jsou podobný úlet, oproti oběma seriálům točených v ateliéru navíc nabízí reálný náhled ne sice do vesmíru, ale do vesmírného výzkumu.


Mars.

Režie: Benjamin Tuček

Scénář: Benjamin Tuček, Tereza Nvotová

Hrají: Petra Nesvačilová, Tereza Nvotová, Halka Je. Třešňáková, Jiří Havelka, Tomáš Jeřábek, Petr Prokop, Ondřej Doule

85 minut

Hodnocení: 70 %

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

agfor ( 7. listopadu 2018 20:55 )

Zase další Mars ? Tenhle název už tu byl a NASA přežije všechno. Amíci mají přece Kapitána Ameriku, Supermana, Spidermana a spoustu jiných hovadin.

Desterz ( 7. listopadu 2018 17:00 )

Pokud bude aspoň z poloviny tak dobrý jako minisérie "Kosmo", bude to v pohodě

Zobrazit celou diskusi