Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Benátské hvězdy se zastaly hladovějícího režiséra. A kdo si odnesl zlatého lva?

Autor: ČTK - 
8. září 2018
21:15

Na filmovém festivalu v Benátkách se rozdávaly umělecké ceny. Ocenění za nejlepšího herce a nejlepší herečku obdrželi Olivia Colmanová a Willem Dafoe. Zlatého lva na filmovém festivalu v Benátkách dnes získalo drama Roma mexického oscarového režiséra Alfonsa Cuaróna. Do průběhu festivalu se však propsala i politika, a to hned několikrát. Porota v čele s režisérem Guillermem del Torem vyzvala Rusko k propuštění vězněného režiséra Olega Sencova.

75. ročník mezinárodního filmového festivalu slavnostním večerem vyvrcholil. Zlatého lva na filmovém festivalu v Benátkách dnes získalo drama Roma mexického oscarového režiséra Alfonsa Cuaróna. Film pojednává o životě mexické středostavovské rodiny na počátku 70. let minulého století. Distribuovat ho bude společnost Netflix, pro kterou tak jde o velké vítězství.

Ocenění za nejlepšího herce a nejlepší herečku na festivalu obdrželi Olivia Colmanová, která ve filmu The Favourite (Favoritka) hrála anglickou královnu Annu, a Willem Dafoe za ztvárnění umělce Vincenta van Gogha v životopisném filmu At Eternity's Gate (Před branami věčnosti). Jediná režisérka Australanka Jennifer Kentová s filmem The Nightingale (Slavík) obdržela zvláštní ocenění poroty a protagonista filmu Baykali Ganambarr dostal cenu za nejlepší novou hereckou tvář.

Hvězdy vyzvaly k propuštění Sencova

Nejen o cenách však byl benátský festival. I na červený koberec v Benátkách se totiž promítla politika. Porota filmového festivalu totiž v průběhu festivalu vyzvala Rusko, aby propustilo vězněného ukrajinského filmaře Oleha Sencova, který drží od května protestní hladovku a je v ohrožení života.

Devět členů poroty včetně jejího předsedy, oscarového režiséra Guillerma del Tora, vyzvalo Moskvu, aby Sencova „nenechala vyhladovět k smrti“. Proces s ním odsoudili jako nespravedlivý.

Sencova v srpnu 2015 odsoudil moskevský soud na 20 let za terorismus kvůli tomu, že se na jaře 2014 se svým společníkem pokusil na ukrajinském poloostrově Krym podpálit kancelář vládní strany Jednotné Rusko. Režisér, známý kritikou anexe Krymu, obvinění z terorismu odmítl jako vykonstruovaná. Od letošního 14. května ve věznici drží protestní hladovku. 

Znepokojeni stavem režiséra i sibiřským vězením

Porota benátského festivalu ve svém pátečním prohlášení uvedla, že je „nadmíru znepokojena fyzickým stavem režiséra odsouzeného ruským vojenským soudem na 20 let vězení, který je už čtvrtým rokem ve věznici na Sibiři“.

Podle porotců mu byl trest vyměřen v nespravedlivém procesu, který nezohlednil jeho právo na obhajobu. Sencov od 14. května, kdy přestal přijímat potravu, zhubl už o 30 kilogramů. Jeho zdravotní stav se podle médií v poslední době prudce zhoršil.

Benátský festival: Porota uprostřed se svým šéfem Guillermem del Torem Benátský festival: Porota uprostřed se svým šéfem Guillermem del Torem | Reuters

V porotě i Naomi Wattsová

V porotě festivalu v Benátkách je letos například americká herečka Naomi Wattsová, rakouský herec Christoph Waltz, italský režisér Paolo Genovese nebo dánská herečka Trine Dyrholmová.

Vítězné černobílé drama Roma bylo pojmenováno po čtvrti v mexickém hlavním městě, kde režisér Cuarón vyrůstal. Pouze jeden z 21 filmů, které byly letos nominovány na prestižní ocenění, režírovala žena. Roma je ale jedním z několika filmů, jehož hlavní protagonistkou je žena - v tomto případě Cuarónova matka a dvě služky, které ho pomohly vychovat.

Hollywoodský zpravodaj Todd McCarthy snímek označil za „pohlcující koupel v nejluxusnějších černobílých obrazech, které jste kdy viděli“. Doplnil, že je to dílo zcela odlišné od filmu Gravity (Gravitace) se Sandrou Bullockovou, za který Cuarón v roce 2014 získal Oscara. Roma možná není memoár, který mnozí od tak dobrodružného režiséra sci-fi a fantasy filmů asi očekávali, ale je to zcela svěží, sebevědomý, překvapivý a neskutečně krásný film, shrnul McCarthy.

Režisér vítězného snímku z festivalu v Benátkách Alfonso Cuarón. Vyhrál film Roma Režisér vítězného snímku z festivalu v Benátkách Alfonso Cuarón. Vyhrál film Roma | Reuters

Ve hře byl snímek o americkém astronautovi

Za jednoho z favoritů benátského festivalu byl přitom považován také životopisný film První člověk amerického režiséra Damiena Chazellea, kde si hlavní roli astronauta Neila Armstronga zahrál Ryan Gosling.

Třebaže se tento snímek, který festival zahájil, dočkal po skončení promítání tříminutového potlesku vestoje, posléze se na něj snesla kritika od některých amerických politiků. Podle nich není dost vlastenecký, neboť chybí scéna, ve které by Armstrong umisťoval na povrch Měsíce americkou vlajku.

Cenu pro nejlepší herečku si ze 75. ročníku benátského festivalu odnesla Olivia Colemanová. Cenu pro nejlepší herečku si ze 75. ročníku benátského festivalu odnesla Olivia Colemanová. | ČTK

Film o Breivikovi do kin nejde

Bez kritiky se neobešlo uvedení tří filmů z produkce společnosti Netflix, které nebudou promítány v kinech, ale přesto se ocitly v soutěži. Jde o western The Ballad of Buster Scruggs (Balada o Busteru Scruggsovi) bratří Coenů, právě vítězný film Roma a snímek 22 July (22. července). Britský režisér Paul Greengrass se v něm zabývá otázkou extremismu a událostmi po vražedném útoku norského pravicového extremisty Anderse Behringa Breivika z 22. července 2011.

Zobrazit celou diskusi