Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Potlesk i odchody ze sálu. Nabarvené ptáče od Marhoula rozrušilo diváky v Benátkách

Autor: ČTK - 
3. září 2019
07:30

Na mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách se v úterý oficiálně představí snímek Nabarvené ptáče českého režiséra Václava Marhoula. Již v pondělí během projekce pro novináře vyvolal snímek potlesk, ale i odmítavé reakce. Několik desítek diváků, převážně žen, nevydrželo zobrazované násilí na lidech i zvířatech nebo brutální erotické scény a opustilo sál již během první hodiny promítání.

„Tohle nedám,“ gestikulovala při odchodu po jedné z mnoha drsných scén jedna z divaček. Většina přítomných však při závěrečných titulcích tleskala.

O Marhoulův snímek byl velký zájem. Před sálem Sala Darsena těsně přiléhajícím k hlavnímu Sala Grande byla už hodinu před promítáním velká fronta. Tvořili ji novináři, kteří se před projekcí zavázali, že před úterním oficiálním uvedením nebudou film hodnotit, i akreditovaní festivaloví pracovníci a hosté.

2 hodiny a 49 minut. Mluví se 9 minut

Sál s kapacitou 1500 sedadel se zaplnil téměř do posledního místa. Nabarvené ptáče patří k divácky náročným filmům.

Má dvě hodiny a 49 minut, z toho se v něm mluví devět minut a neobsahuje žádnou filmovou hudbu. „Jednoznačně jsem se pokoušel vyhnout patosu a ohraným klišé, vydírajícímu melodramatu i hudbě, která má za cíl vyvolávat umělé emoce. Absolutní ticho dokáže být stejně ostré a citově nabité jako jakákoliv hudba,“ sdělil v prohlášení před začátkem festivalu Marhoul.

Výjimkou je píseň Eukalyptový háj od izraelské skladatelky a zpěvačky Naomi Šemerové, kterou k závěrečným titulkům nazpívala v hebrejštině herečka Jitka Čvančarová. Snímek byl natočený na 35milimetrový film. „Panoramatický film je velice emotivní formát. Žádný jiný formát totiž nedokáže zachytit s takovou přesností a silou krásu i krutost toho, co se odehrává na plátně,“ podotkl Marhoul.

Souboj temna a zla

Příběh plný krve a krutosti se odehrává v blíže neurčené východoevropské zemi během druhé světové války. Vedle češtiny, ruštiny a němčiny se v něm hovoří směsí východoevropských jazyků.

V koprodukční snímku se vedle švédského herce Stellana Skarsgarda představujícího německého vojáka Hanse objeví další mezinárodní hvězdy jako Harvey Keitel v roli faráře nebo Julian Sands, který ve své filmografii ztvárnil další zápornou postavu, tentokrát pedofilního výrobce alkoholu Garbose. Hlavní roli chlapce procházejícího životními traumaty ztvárnil Petr Kotlár.

Video  Václava Marhoul představuje druhou ukázku očekávaného filmu Nabarvené ptáče.  - Bioscop
Video se připravuje ...

„Nabarvené ptáče není válečný film, ani to není film o holokaustu. Myslím, že se jedná o zcela nadčasový a veskrze univerzální příběh – příběh o souboji mezi temnotou a světlem, dobrem a zlem, skutečnou vírou a organizovaným náboženstvím a mezi mnoha dalšími protiklady,“ uvedl v oficiálních materiálech k filmu Marhoul.

Snímek s rozpočtem přibližně 175 milionů korun se natáčel v celkem 16 lokacích na Ukrajině, Slovensku, v Polsku a v Česku. Poslední, v pořadí 3531. klapka padla 5. července 2018. Nabarvené ptáče se 9. září představí i na mezinárodním filmovém festivalu v Torontu.

Po dlouhé době šance na Zlatého lva

Adaptace stejnojmenného románu amerického spisovatele polsko-židovského původu Jerzyho Kosińského znamená soutěžní účast české kinematografie na jednom z největších filmových festivalů po 25 letech. 

Zatím posledním českým snímkem v benátské hlavní soutěži byl v roce 1994 film Jiřího Menzela Život a neobyčejná dobrodružství vojáka Ivana Čonkina, hlavní ocenění tam získal v roce 1947 český film Siréna režiséra Karla Steklého.

Nabarvené ptáče je jedním z jednadvaceti filmů v hlavní soutěži. O hlavní cenu Zlatý lev soupeří mimo jiné vesmírné drama Ad Astra (Ke hvězdám) režiséra Jamese Graye v hlavní roli s Bradem Pittem, historické drama J'accuse (Žaluji) režiséra Romana Polanského či snímek The Laundromat (Prádelna) režiséra Stevena Soderbergha, ve kterém hrají Meryl Streepová, Gary Oldman a Antonio Banderas.

Festival oficiálně zahájila 28. srpna projekce soutěžního francouzsko-japonského filmu La Vérité (Pravda) režiséra Hirokazua Kore’edy. V předvečer zahájení bylo na programu promítání československého erotického filmu z roku 1933 Extase. Festival se koná do 7. září. 

Mezi hlavní ceny patří Zlatý lev, který je udílen nejlepšímu filmu a Coppa Volpi, která patří nejlepšímu herci a nejlepší herečce. Zlatého lva za celoživotní dílo na letošním mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách dostal španělský oscarový režisér Pedro Almodóvar.

Video  Václav Marhoul představuje oficiální český trailer filmu Nabarvené ptáče.  - Bioscop
Video se připravuje ...

boroboro ( 3. září 2019 14:12 )

Tak proč si ty filmy nekoupíte nebo nestáhnete z nějakých ruských webů? Naprostou většinu národa rusácké upravování dějin ve svůj prospěch nezajímá

baronessa ( 3. září 2019 12:18 )

Četla jsem tu knihu. Dodneška si pamatuju, jak jsem byla zděšená ze vší té hrůzy a nelidskostí. Na film bych si skutečně netroufla, i když věřím, že je výjimečný.

jity ( 3. září 2019 11:50 )

Tak když pán spáchal sebevraždu, tak asi na nemocný byl. Bohužel toho psychiatra by byl potřeboval.

Tonya ( 3. září 2019 11:42 )

Nestalo.

ivoadler ( 3. září 2019 11:40 )

Ten Marhoul toho tolik ví! Proto točí takový hnusný filmy. Dívat se na ně to je o duševní zdraví. Já se na to zásadně nedívám. Nechci být na hlavu. Jako Marhoul. Každý, kdo se na takové filmy dívá, si ubližuje. Je to jako s alkoholem. Tohle dám, tohle dám, sakra, nějak mi to přerůstá přes hlavu. Ne náhodou autor spáchal sebevraždu.

Zobrazit celou diskusi