Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Knihy hřbitovní: Podzim patří temným dobrodružstvím, při kterých se můžete bát

Autor: Ivan D. Hladík - 
14. září 2017
16:00

Sychravé podzimní večery jsou ideální dobou pro čtení. Jedním z ideálních příběhů je i ten o Nikdo Owensovi, klukovi, kterého vychoval hřbitov. Kromě něj čtenáře čekají duchové a bytosti oživlé pod prsty sedmi kreslířů.

Nikdo Owens, přezdívaný Nik, se narodil jako obyčejný kluk. A obyčejným by i zůstal, kdyby jeho rodinu kdosi nevyvraždil a kdyby se Nika neujali a nevychovávali ho duchové, vlkodlaci a další záhrobní bytosti, včetně jeho ochránce, který nepatří do světa živých ani mrtvých. Nik nesmí opouštět hřbitov, venku mu totiž hrozí nebezpečí v podobě vraha jeho rodiny – člověka jménem Jack. Přesto na hřbitově zažije řadu dobrodružství – poradí si s pradávným, modře potetovaným Piktem, projde branou do opuštěného města ghúlů nebo se setká s podivným, děsivým Ševelem.

Prohlédněte si ukázku z První knihy hřbitovní:

Původní Kniha hřbitova od žurnalisty Neila Gaimana zaměřeného na sci-fi a fantasy vyšla roku 2008. Její komiksovou podobu zrealizoval Philip Craig Russel coby editor i autor. Jak přiznává vydavatel, příběh připomíná jiný slavný příběh dítěte vychovávaného mimo jeho přirozené prostředí, Knihy hřbitovní jsou poctou i parafrází Knihy džunglí Rudyarda Kiplinga. „Role vychovatelů tragicky osiřelého dítěte se namísto smečky vlků ujímá manželský pár duchů,“ řekl Blesku ředitel vydavatelství Comics Centrum Václav Dort.

Ukázka z příběhů Nikdo Owense v Druhé knize hřbitovní Ukázka z příběhů Nikdo Owense v Druhé knize hřbitovní | Comics Centrum

„Role jeho mentorů pak místo černého pardála Baghery a medvěda Balúa převzali upír Silas a vlkodlačí dáma slečna Lupescu. V roli skotačících opic se pak představí ghúlové a místo záporáka tygra Šér Chána zaujala tajemná organizace lidí jménem Jack. To všechno je podáno v mile děsivé atmosféře starého hřbitova se spoustou jeho nadpřirozených obyvatel.“

Prohlédněte si ukázku z Druhé knihy hřbitovní:

V jejich společnosti mohou nadšenci i začátečníci komiksového světa prožít příjemné okamžiky a spolu s Nikem objevovat možnosti reálného i záhrobního světa či pátrat po vrahovi, který ještě neřekl poslední slovo. Grafická novela ve dvou svazcích otevírá čtenářovu fantazii, směruje ji, ale přitom dává dostatečný prostor pro vlastní vykreslení postav. Děj není akční, spíše zvolna ubíhající, což ale ladí s jeho atmosférou. Postava Nika je poměrně živá, není ani přehnaně kladným hrdinou, ani za každou cenu problematickým a je tak poměrně snadné se s ním ztotožnit. I jeho průvodce a ochránce Silas je zajímavým hrdinou, který okouzlí a přitom znejistí. Zkrátka – nečekejte výbušný příběh plný vypointovaných zvratů, Knihy hřbitovní vás zaujmou i bez nich a dokonale naladí v nadcházejících dnech.

Hodnocení: 90 %

Neil Gaiman, P. Craig Russell

První & Druhá kniha hřbitovní

Kresba: Stephen B. Scott, Galen Showman, Scott Hampton, Kevin Nowlan, Tony

Harris, P. Craig Russell, Jill Thompsonová

Překlad: Jan Kantůrek

Počet stran: 192 a 168

Vydavatel: Comics Centrum, 2016 a 2017

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi