Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Recenze: Temná hmota potěší milovníky romance i sci-fi, film by ale mohl být lepší

Blake Crouch: Temná hmota
Blake Crouch: Temná hmota  (Autor: archiv Knižní klub)
Autor: lm - 
19. června 2017
09:15

Jak by náš život vypadal, kdybychom se kdysi rozhodli jinak? Byli bychom nyní šťastnější? To je otázka, která nejméně jednou v živote napadne každého. Včetně Jasona Dessena, fiktivního hrdiny knihy Temná hmota. V jeho případě má ale tato úvaha fatální důsledky. 

Jason Dessen je poměrně obyčejný vysokoškolský učitel fyziky, vždycky tomu tak ale nebylo. Jako mladý měl velké ambice, které dal stranou, když mu jeho přítelkyně, nadějná malířka Daniela oznámila, že je těhotná. Jason a Daniela sice vedou poměrně šťastný rodinný život, oba však přemýšlejí, jaké by to bylo, kdyby se kdysi rozhodli jinak. Jason to má ale již brzy zjistit a nebude to pro něj nic příjemného...

Kniha Temná hmota z Edice světový bestseller potěší milovníky sci-fi i netradiční love story. Autor Blake Crouch v díle čtenářům naservíroval neotřelý příběh, jehož zásadním problémem je ale zpracování. Zpočátku se totiž poměrně vleče a zapálenému fanouškovi sci-fi žánru nejspíš bude brzy jasno, co se děje. Fiktivní hrdina, ač erudovaný fyzik, se s tím však pere dlouhých sto stran. Zato pak nabere příběh takový spád, že je zatěžko knihu odložit.

Škoda jen, že zatímco v první polovině knihy autor vše předlouze popisuje, druhá (zajímavější) část je paradoxně až příliš uspěchaná a závěr celkem otevřený. Větší rozsah a detailnější rozpracování této části by určitě nebylo na škodu, zejména pro milovníky sci-fi. Těm nezbývá, než doufat, že se kniha dočká filmového či seriálového zpracování, které má v tomto případě velký potenciál.

Čtenáře patrně zarazí i Crouchova nezvyklá stylistika, kdy ve vypjatých scénách používá velmi krátké věty, někdy i o jednom slovu. Namísto budování napětí to ale místy působí spíše komicky a otravně.

Blake Crouch je sice nejspíš právem označován za jednoho z nejvýraznějších talentů thrilleru 21. století, ještě se ale má hodně co učit. 


Blake Crouch

Temná hmota

nakladatelství Knižní klub, 2017

320 stran

Hodnocení: 70 %

LucieLily ( 19. června 2017 13:49 )

Tak do té jdu!

Zobrazit celou diskusi