Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Recenze: Novela láká na propojení magie a vědy, bohužel zklame amatérskými chybami

Recenze: Novela láká na propojení magie a vědy, bohužel zklame amatérskými chybami
Recenze: Novela láká na propojení magie a vědy, bohužel zklame amatérskými chybami  (Autor: nakladatelství Host)
Autor: Dagmar Čechová - 
5. června 2017
08:47

Všichni ptáci na nebi slibují příběh lásky mezi čarodějkou a úspěšným vědátorem, kteří mají zničit nebo zachránit náš svět. Slibnou premisu ale kazí amatérské chyby, kterých je v příběhu až příliš mnoho.

Patricie je čarodějka, Laurence konstruktérský génius. Po střední se jejich cesty rozdělí, jen aby se zase sešli o pár let později. Jenže teď mají velice složitý úkol. Zachránit planetu pomocí svých schopností. 

Stejně tak jako se v této knize spojuje magie s vědou, se zde prolínají i dva populární žánry sci-fi a fantasy. Je to prakticky sázka na jistotu – zvlášť pokud knihu ještě zabalíte do označení jako young adult a romance. Bohužel na to, aby byla kniha skutečně dobrá, je toho potřeba mnohem víc.

Všichni ptáci na nebi jsou přesnou ukázkou pokusu o epický román o lásce, magii, vědě a konci/záchraně světa. Jenže... Autorka Charlie Jane Anders neprokázala prakticky jakékoliv schopnosti v psaní podobné knihy.

Postavy Patricie i Laurence jsou ploché, nedefinované jinak než ústředním motivem. Oba jsou tragicky nepochopení a šikanovaní svými vrstevníky. Oba mají rodiče, kteří jim brání v rozletu způsoby, které působí až neuvěřitelně prvoplánovitě.

Dialogy postav a vlastně i jejich jednání se zcela vymyká jejich věku a také veškeré logice. Ačkoliv magie není běžnou součástí jejich světa, nejsou vykolejení její přítomností. Prakticky nic v příběhu není uvěřitelné a realisticky zasazené do děje.

Nejhorší na celé knize je ovšem styl, kterým je napsaná. Působí amatérsky a uměle. Zpočátku by člověk styl připisoval nízkému věku postav, o kterých se píše, bohužel je provází i v dalších letech. Ve spojení s nerealistickými dialogy plnými toporných spojení a postavami bez duše, jde o skutečně zklamání roku.


Charlie Jane Anders

Všichni ptáci na nebi

nakladatelství Host, 2017

423 stran

Hodnocení: 10 %

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi