Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Recenze: Kde je Leninův mozek? Kdo byl americký císař? Milton dokazuje, že dějepis není nuda

Recenze: Kde je Leninův mozek? Kdo byl americký císař? Milton dokazuje, že dějepis není nuda.
Recenze: Kde je Leninův mozek? Kdo byl americký císař? Milton dokazuje, že dějepis není nuda.  (Autor: nakladatelství Jota)
Autor: Dagmar Čechová - 
12. května 2017
16:10

Suchá data, přehršel jmen a nesmyslně nudné události – tak vnímá dějepis ve škole většina žáků a studentů. O tom, že v Americe měli Pygmeje v zoo, či jak to skutečně bylo s Matou Hari, se ale můžete dočíst v druhém díle populární knihy Gilese Miltona.

Věděli jste, že před balzamací Leninovi odebrali mozek a zkoumali ho, aby dokázali, že byl génius? Tisíce plátků Leninova mozku teď trůní na polici ve skladu v Moskvě, protože dokázat se to nikdy nikomu nepodařilo.

Měli jste tušení, že jako jeden z kódů pro domluvu během 2. světové války Američané používali jazyk navajo, který se znepřátelenému Japonsku nikdy nepodařilo rozluštit? A co teprve anekdota o Pygmejovi v zoo nebo o císaři Ameriky?

Všechny tyto a mnohá další zajímavá historická povídání najdete v knize Když Lenin ztratil mozek a Churchill obětoval ovci. Kniha dělí příběhy do několika kapitol s pouze vzdáleným propojením. Každá anekdota má sotva pár stránek a je psaná odlehčenou formou, kterou ocení školáci i dospělí.

Snad každý příběh člověka přinutí dohledávat fotografie oněch zmiňovaných postav či objektů – doplnit knihu jednoduchými fotografiemi či ilustracemi by bylo rozhodně velké plus.

Přečíst těch pár desítek příběhů nezabere víc než pár hodin, je ale jisté, že budete chtít „nášup“.


Giles Milton

Když Lenin ztratil mozek a Churchill obětoval ovci

nakladatelství Jota, 2017

192 stran

Hodnocení: 90 %

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi